Volledig scherm
Spoorwegovergangen zijn in veel gemeentes vervelende knelpunten voor het verkeer. In Etten-Leur is dat niet anders. © Venema Media

Tunnel onder het spoor in Etten-Leur misschien tóch niet zo onbetaalbaar

Een paar jaar geleden liet Etten-Leur plannen voor ondertunneling van het spoor nog varen: te duur. Maar misschien is de komst van een tunnel onder het spoor bij de Ambachtlaan minder onmogelijk dan toen werd gedacht, zegt wethouder Kees van Aert.

Als zo’n tunnel er inderdaad komt, kan de erg drukke spoorwegovergang bij het Lichttorenhoofd verdwijnen. Dat is nu een knelpunt, vooral op spitstijden. En met de komst van ruim 200 extra woningen in de buurt (het plan Van Bergenpark) dreigt de verkeersdruk er nog verder op te lopen.

Nieuwe poging

Etten-Leur maakte eerder al 4,5 ton vrij voor verkeersmaatregelen bij deze spoorwegovergang. Maar het was maar zeer de vraag of betere verkeerslichten en andere rijstroken wel genoeg zijn om de druk bij het Lichttorenhoofd te verlichten. 

Dus besloot de gemeente tóch nog eens serieus te kijken naar de mogelijkheden voor ondertunneling, ondanks de hoge kosten. Een paar jaar geleden werden die nog geraamd op zo’n 20 miljoen euro.

Hoopgevend

Etten-Leur is gaan praten met andere partijen die mogelijk een financiële bijdrage kunnen leveren: spoorbeheerder ProRail en de Provincie. De uitkomst van die gesprekken was hoopgevend, zegt Van Aert. ,,We hebben gezien dat zij een positieve grondhouding hebben.’’ Voor uitspraken over bedragen is het nog te vroeg, maar volgens Van Aert is er een goede basis voor verdere gesprekken.

Quote

Nu investeren bij de overgang bij het Lichttoren­hoofd zou kapitaal­ver­nie­ti­ging zijn

Kees van Aert, Wethouder in Etten-Leur

En daarmee komt een tunnel onder het spoor toch weer in zicht. Al zal er nog heel wat moeten gebeuren voor de eerste auto’s daar echt doorheen rijden. Zelfs als alle verdere gesprekken en planvorming erg vlot verlopen, komt die tunnel er volgens het gemeentebestuur op zijn vroegst in 2025.

Overigens is de geplande investering in de spoorwegovergang bij het Lichttorenhoofd in de koelkast gezet tot er meer duidelijkheid is over ondertunneling. ,,Daar nu investeren terwijl die overgang misschien verdwijnt, dat zou kapitaalvernietiging zijn.’’