Volledig scherm
stock stockadr rechtbank rechter rechtspraak © Thinkstock

Twaalf maanden geëist voor gijzeling in Etten-Leur

BREDA/ETTEN-LEUR - ,,Als ik boos ben kunnen er twee dingen gebeuren: Ik ga dreigen of ik sla alles om me heen kapot”. De 22-jarige Roosendaler zegt het bijna laconiek tegen de rechtbank in Breda. ,,Bij mijn moeder thuis zijn al zeven deuren kapot”, vult hij aan.

De jongeman hoort twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, eisen voor gijzeling van een vrouw in Etten-Leur, herhaaldelijke bedreiging en vuurwapenbezit.

Tijdens de zitting neemt hij geen enkel blad voor de mond. Hij wil de rechters vooral duidelijk maken dat het bij hem blijft bij dreigementen, maar dat hij niet snel fysiek geweld tegen mensen zal gebruiken.

Bedreigingen

Hij moet zich verantwoorden omdat hij op 19 februari 2019 zijn toenmalige vriendin uit Etten-Leur onder dwang in zijn auto zou hebben meegenomen. Volgens officier van justitie Lucienne den Braber wederrechtelijke vrijheidsberoving, waarbij hij dreigde al haar botten te breken en de tanden uit haar mond te slaan als ze niet mee zou gaan.

Die verbale uitlatingen ontkent de Roosendaler niet, maar de ‘ontvoering’ was volgens hem niet meer dan een rondje rijden voor een goed gesprek. Het had net zo goed een eindje wandelen geweest kunnen zijn. Hij was boos omdat zij iets zou hebben met een jongen uit de sportschool.

Pistool in woonkamer

De vrouw zegt dat ze ook in het half jaar daarvoor meermaals is bedreigd in bewoordingen als: ,,Ik maak je dood” en ,,Kom hier, anders schiet ik je dood”. De vrouw was bang dat hij ook iets dergelijks zou kunnen doen, omdat ze wel eens een vuurwapen in zijn woonkamer had gezien. De verdachte bestrijdt dat hij haar ooit een wapen heeft getoond. Al werd bij een politiecontrole langs de A58 bij Roosendaal in 2018 wel een pistool bij hem in de auto aangetroffen.

Volgens de reclassering heeft de man flinke persoonlijkheidsproblemen. Zelf zegt hij al jaren te vragen om hulp. Behalve de celstraf eiste de officier ook ambulante behandeling en een contactverbod met de vrouw. Uitspraak op 20 augustus.