Volledig scherm
Op de meeting van Opelliefhebbers werd uitgebreid gekeken bij collega-eigenaren. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Veel Opel 400's blijven in garage als het regent

ETTEN-LEUR - Kriskras door elkaar staan de Manta400 en Ascona400-modellen opgesteld in manege Stal 't Sander. Het zijn er 20, een stuk minder dan de 35 bij de vorige editie van de Opel 400, twee jaar geleden.

Veel eigenaars van de kostbare rally- en straatauto's houden hun trots bij regenachtige weersomstandigheden liever in de garage, weet organisator Raymond Kerkhof.

Iedere twee jaar, in theorie de eerste zondag van oktober, zijn hier de specifieke auto's te vinden. De nieuwste auto die hier staat komt uit 1984, maar, zegt Ascona400-eigenaar Robert van Osta uit Oudenbosch: zo'n auto is nooit af. Sleutelen, sleutelen, sleutelen en soms de weg op. Hij en zijn zoon Bas rijden zo nu en dan een ruige tourrit.

Mooie auto

,,De rally's gaan om heel veel geld en zijn competitief. Die ritten vinden wij leuker." Van Osta heeft dit altijd een mooie auto gevonden. Het geluid, de beleving, de breedte van het model. ,,Ik krijg er een enorme voldoening van. En dit evenement inspireert ook zeker. Je bent samen met veel liefhebbers en iedere auto is uniek."

Hij wijst de motor in zijn auto aan. Van Opel, uit 1981. Die worden niet meer gemaakt. ,,Als deze stuk is, gaat er een Honda-motor in", vertelt hij aan twee geïnteresseerde mannen. Ze gruwen er zichtbaar van, maar, zo besluiten ze gedrieën: zo'n keuze is ook best te rechtvaardigen. ,,Ik wil 'm gewoon altijd beter maken."

Rally-auto

Ieder jaar staat er een speciale auto in de manage; dit jaar een Kadett c GT/E. ,,Omdat ik vind dat er altijd iets exclusiefs en anders moet staan", legt Kerkhof uit. Hijzelf heeft een Manta400. ,,Ik heb de mijne in '87 gekocht. In acht jaar heb ik 'm omgebouwd tot rally-auto. We rijden jaarlijks een ritje in België, meer niet. Het is de vorm, het model wat me aantrekt. Het grappige is: de Ascona en de Manta zijn nagenoeg hetzelfde. Alleen in de carrosserie zit verschil. Robert heeft niets met de Manta en ik heb weinig met de Ascona. Intrigerend hè?"

Op de Opel 400 kwamen dit jaar ruim tweehonderd bezoekers af.

  1. Kara de Rooij uit Etten-Leur maakt duurzame aquarelverf
    PREMIUM

    Kara de Rooij uit Et­ten-Leur maakt duurzame aquarel­verf

    ETTEN-LEUR - Een kunstenares uit Etten-Leur is er in geslaagd verf te ontwikkelen die helemaal natuurlijk is. Vrij van dierlijke bestanddelen, gifstoffen en plastic. Daarmee is Kara de Rooij (35) de enige ter wereld. Waar de ontdekking haar brengt is nog gissen, maar het zou zo maar kunnen dat dit een doorbraak is voor veel kunstschilders uit binnen- en buitenland. “De meeste kunstenaars zitten in de ‘linkse’ hoek, die zijn over het algemeen wel bezig met milieu en duurzaamheid”, zegt ze. Volgens haar is de verf niet alleen duurzamer, maar ook mooier. En voor een vergelijkbare prijs als de niet-vegan variant.