Huurhuizen van Alwel in de buurt van Orgelhof in Etten-Leur.
Volledig scherm
Huurhuizen van Alwel in de buurt van Orgelhof in Etten-Leur. © Alwel

Verhuiswens? Tijdig inschrijven helpt, blijkt uit overzicht Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Als iets helder wordt uit het verhuizingenoverzicht 2019 van woningcorporatie Alwel: je maakt de meeste kans op een huurhuis als je lang staat ingeschreven. 

Er waren vorig jaar 296 verhuizingen in Etten-Leur en het merendeel daarvan (143) ging om mensen die gemiddeld 6,5 jaar stonden ingeschreven. 

Hoe langer ingeschreven, hoe meer kans

Op het zogeheten Klik-voor-Wonensysteem verschijnt een advertentie, daar reageer je op als je de woning zou willen en dan geldt bij woningen die worden verdeeld via ‘langste inschrijftijd’: hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een woning.

Via bemiddeling door corporatie Alwel - buiten het kliksysteem om - werden vorig jaar 65 huurhuizen toegewezen. Daarbinnen zijn 4 categorieën, zegt Corinna Pistorius,  vestigingsmanager bij Alwel in Etten-Leur. ,,Woningruil, urgentieregeling (waarbij wíj zoeken en een huurder een aanbod niet kan weigeren), maatwerkregeling (voor mensen zonder sociaal netwerk) en statushouders.” 

Corrina Pistorius, vestigingsmanager Alwel in Etten-Leur
Volledig scherm
Corrina Pistorius, vestigingsmanager Alwel in Etten-Leur © onbekend

Wie snel een woning nodig heeft, moet altijd rekening houden met een wachttijd van 6 tot 9 maanden. ,,Mensen die bijvoorbeeld scheiden of gehandicapt worden, zijn spoedzoekers. Maar ze moeten voor die periode zelf een oplossing zoeken.”

,,Bijvoorbeeld bij familie. We weten dat dat niet gemakkelijk is, maar een woning is een schaars goed. En die schaarste willen we zo eerlijk mogelijk verdelen.”

Loting kan toewijzing woning versnellen

Om toewijzing te versnellen kun je als woningzoekende ook kiezen voor loting. ,,Dan heb je de meeste kans eerder aan een huis te komen. Afgelopen jaar kwamen op die manier 21 mensen aan een woning. Voor zorginstellingen is er een afzonderlijk lotingssysteem (buiten het zicht van het Klik-systeem) waarmee vorig jaar 13 huizen werden toegewezen.”

De Hoven in aanbouw. Deze huurwoningen werden in 2013 opgeleverd.
Volledig scherm
De Hoven in aanbouw. Deze huurwoningen werden in 2013 opgeleverd. © RAMON MANGOLD
  1. Heftige uitzending Danny op Straat over politie bij gezinsdrama Etten-Leur

    Heftige uitzending Danny op Straat over politie bij gezinsdra­ma Et­ten-Leur

    De NTR heeft vanavond heftige beelden laten zien van het politiewerk rondom de gezinsmoord in Etten-Leur, afgelopen zaterdag. Daarbij kwamen twee kinderen, hun moeder en oma om het leven. In het programma Danny op Straat op NPO2 is te zien hoe agenten voor het eerst het huis binnengaan en hoe zij bleek weer naar buiten komen. ,,Het gaat om een gezin met hele jonge kinderen, dat doet iets met je”, zegt een agent.