Volledig scherm
Ter ere van 75 jaar bevrijding presenteerde de Nieuwe Nobelaer in samenwerking met de Oranjestichting het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Veteranendag Etten-Leur in teken van 75 jaar bevrijding

ETTEN-LEUR - Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zijn zaterdagavond in de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur de veteranen van die gemeente gefêteerd. Wie zich had aangemeld, kon met partner aanschuiven voor een diner met daarna een concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. 

Ruim 160 veteranen maakten van de uitnodiging van de gemeente gebruik. Burgemeester Miranda de Vries had speciale aandacht voor Ad Maessen, die zich als 17-jarige jongen in Etten-Leur had ingezet voor anderen. Maessen hoefde niet en plein public in het zonnetje te worden gezet, dus De Vries nam de kwieke 90-er even apart voor het diner begon. In bijzijn van enkele familieleden sprak ze haar waardering en sprak ze met Maessen over zijn leven.

Indrukken van missies

In de bibliotheek van de Nieuwe Nobelaer was door de Stichting Veteranen Kunst een expositie opgezet, die door de veteranen werd bezocht. Twintig werken van oud-strijders van diverse leeftijden lieten zien welke indrukken ze van hun missies hadden meegenomen. 

Indrukwekkende expositie

Meerdere kunstenaars hadden tijdens hun uitzending PTSS (post-traumatisch stress syndroom) opgelopen, en uit hun werken bleek duidelijk dat ze hun creativiteit gebruikten om de nare ervaringen verder te verwerken. De oud-militairen hadden gevochten in oorlogsgebieden als Bosnië, Nederlands Indië, Nieuw Guinea, Afghanistan en Libanon.

Het is een indrukwekkende expositie. "We hebben wel rekening gehouden met het feit dat dit een openbare bibliotheek is", aldus een van de beheerders van de kunstwerken. "Hier komen ook kinderen, dus de meer schokkende beelden hebben we niet meegenomen.”

Leven riskeren

Het uur voor het diner druppelden de veteranen binnen, veel van hen in uniform. Een weerzien met bekenden volgde, en het gezelschap werd welkom geheten door de burgemeester. 

Die sprak voor de maaltijd de volle zaal toe: "Op 30 oktober jongstleden was het precies 75 jaar geleden dat Etten-Leur bevrijd werd. Ik moet nu onherroepelijk denken aan al die jongelui uit andere delen van de wereld, die hun leven riskeerden of zelfs gaven om ons onze vrijheid terug te geven. Precies dat deden jullie ook. Als jonge mannen en vrouwen alles riskeren voor de vrijheid van anderen. Ik hoop dat jullie straks bij het concert in de muziek de dankbaarheid horen die Etten-Leur voor u heeft."