Gemeentehuis Etten-Leur
Volledig scherm
Gemeentehuis Etten-Leur © Hélène Schenk

Vogelhuisjes maken, yoga of bowlen. Teken van waardering voor mantelzorgers uit Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Geen contant geld, maar wel activiteiten, cadeaubonnen en een waarderingsfonds. Op deze wijze waardeert de gemeente Etten-Leur dit jaar haar mantelzorgers. In totaal wordt daar 20 mille voor uitgetrokken.

In 2018 konden mantelzorgers nog een cheque van 125 euro krijgen. Omdat zo veel mensen een beroep deden op deze vorm van waardering, werd het beschikbare budget overschreden en ging het bedrag dat per persoon beschikbaar was aanvankelijk omlaag naar 100 euro.

Ervaringen

Daarna ontstond de discussie of mantelzorgers wel zo veel prijs stelden op een geldbedrag. Volgens wethouder Frank Vrolijk (VVD) zou de doelgroep meer behoefte hebben aan een gezamenlijke activiteit, een dag waarop mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. 

Er wordt nu een Waarderingsfonds opgericht waarin de gemeente jaarlijks een bedrag stort. Professionals kunnen bijzondere mantelzorgers voordragen en een aanvraag doen voor een attentie voor die speciale persoon. 

Jonge mantelzorger

Daarnaast is er een lijst van activiteiten bedacht, in samenspraak met de doelgroep, verzekert wethouder Frank Vrolijk. Of alles doorgaat als gepland hangt natuurlijk af van de stand van zaken rond de coronacrisis, maar de eerste week van juni is als alles doorgaat ‘de week van de jonge mantelzorger.'

In juli staat de activiteit ‘Beleef de natuur’, een ontspannende wandeling, op het programma, in augustus een kookworkshop, in september een yoga-activiteit en in oktober kunnen de mantelzorgers samen vogelhuisjes timmeren en ‘vogeltaarten maken’ in samenwerking met mensen van Staatsbosbeheer.

Loterij

In november, om nog maar eens wat te noemen, is er de week van de mantelzorger met een loterij waarop cadeaubonnen te winnen zijn, die verzilverd kunnen worden bij lokale ondernemers. 

In totaal heeft de gemeente dit jaar voor de waardering van de inzet van mantelzorgers 20.000 euro beschikbaar.  

Wensen

Dit voorstel is volgens de wethouder ‘gebaseerd op aangeleverde wensen en behoeften vanuit de ondersteuningsgroepen voor mantelzorgers en op gegevens uit eerder gehouden enquêtes onder mantelzorgers. 

,,Dit uitgewerkte voorstel is volgens afspraak met het Participatienetwerk door Surplus getoetst bij de ondersteuningsgroepen voor mantelzorgers.”

Behoeftepeiling

Bij alle activiteiten en bijeenkomsten met mantelzorgers in 2020 zal een behoeftepeiling gedaan worden ten behoeve van de invulling voor de mantelzorgwaardering 2021.