Volledig scherm
Afvalcontainers. Foto ter illustratie. © Ab Hakeboom

Wat er in 2020 verandert in uw kliko

ETTEN-LEUR De gemeenteraad in Etten-Leur hakt in december knopen door over de afvalinzameling in 2020. Als die akkoord gaat met het voorstel van het college, veranderen er een aantal zaken op het gebied van afval. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

De grootste verandering zit in het ophalen van restafval bij grondgebonden woningen (voor bewoners van appartementen verandert op het gebied van restafval niets). Nu kunnen inwoners van grondgebonden woningen hun restafval nog elke twee weken aan de straatkant zetten, vanaf 2020 eens per vier weken. 

Die keuze is overigens mede gebaseerd op een enquête onder inwoners, waarop in 2018 ruim 40 procent van de huishoudens reageerde.

Keuze

In die enquête legde Etten-Leur mensen onder meer de volgende keuze voor: óf mensen konden restafval zo vaak als ze wilden inleveren bij ondergrondse containers, maar dan moesten ze het zelf brengen; óf het zou nog steeds aan huis worden ingezameld, maar minder vaak.  Er was een ruime voorkeur voor inzameling van restafval via een container, eens per vier weken, zegt een gemeentewoordvoerster. 

Quote

Papier wordt nog steeds eens per maand opgehaald, plastic elke twee weken

De inzamelfrequentie voor andere afvalstromen verandert niet. Papier wordt eens per maand opgehaald, gft-afval elke twee weken. Ook plastic wordt tweewekelijks opgehaald; vanaf 1 januari mag ook het blikafval daar bij. Tot nu toe moest je in Etten-Leur een bescheiden bedrag betalen voor plastic-afval-zakken (1 euro per 15 zakken), maar vanaf 2020 zijn deze bij de meeste supermarkten in de gemeente gratis af te halen.

Knoppen

Het college geeft de gemeenteraad nog wel de optie te draaien aan de knoppen van de kosten. Burgemeester en wethouders stellen een tarief van 7,50 euro per lediging van de restafvalcontainer voor, bovenop het vaste tarief van bijna 290 euro per jaar. Maar een tarief van 6 of 9 euro is ook een optie. 

Elke optie heeft voor- en nadelen. Mocht de raad besluiten het legen van de bak toch duurder te maken, dan kan dat onder meer leiden tot afvaldumpingen omdat mensen niet willen betalen. Maar als het tarief wat lager wordt ingestoken - en aanbieden van restafval dus goedkoper is - zullen mensen minder geneigd zijn hun afval goed te scheiden.