Volledig scherm
Colin Bekers (nummer 503) gaat zelfverzekerd van start en zal uiteindelijk de halve marathon van Etten-Leur winnen. © Pix4Profs/René Schotanus

Wel een lopertje van 1 jaar, maar die man uit India kwam niet

ETTEN-LEUR - Die ene loper uit India die zich had ingeschreven, is uiteindelijk niet aan de start verschenen: hij had last van zijn knie. Maar bijna vierduizend andere mensen deden vorig weekend wél mee aan de 37ste Van Oers Marathon Brabant in Etten-Leur.

De organisatie kijkt tevreden terug op een loopfestijn zonder wanklank, zegt bestuurslid John van Oevelen. ,,Er zijn geen ongelukken gebeurd, voor zover we weten is er geen enkel medisch probleem geweest. En het aantal deelnemers liep dankzij het mooie hardloopweer op het laatste moment nog behoorlijk op.‘’

Meer vrouwen

Ongeveer twee derde van de lopers die op 27 oktober aan de start verschenen, was een man. Hoe langer de afstand, hoe minder vrouwen zich bij de start meldden. Toch neemt het aantal vrouwelijke lopers op de langste afstand in Etten-Leur - de marathon, 42,2 kilometer - al jaren gestaag toe, weet Van Oevelen.

Quote

Op de halve marathon zijn ongeveer duizend mensen gestart, bij de hele zo'n 350

John van Oevelen, Van Oers Marathon Brabant

In de beginjaren van het evenement, toen het nog de Herfstmarathon heette, was die afstand het populairste onderdeel. Nu schrijven de meeste deelnemers zich in voor de 10 kilometer. ,,Die trend zien we al een paar jaar‘’, vertelt Van Oevelen. ,,De 10 kilometer trok dit keer ruim 1100 deelnemers. Op de halve marathon zijn vorig weekend ongeveer duizend mensen gestart, bij de hele marathon waren het er ongeveer 350.‘’ De 5 kilometer en de vooral erg knusse familieloop trokken ook enkele honderden deelnemers. De jongste deelnemer bij de familieloop was 1 jaar oud.

Het bestuur is blij dat het steeds genoeg vrijwilligers weet te vinden om het evenement te houden zoals ze dat graag wil.

Helpende handen

,,We hebben die dag toch ongeveer vierhonderd mensen nodig. Tot nu toe is het gelukt om zoveel vrijwilligers te vinden, dat we geen concessies hoeven te doen aan het veiligheids- en verzorgingsniveau dat we willen. Maar we moesten wel voor het tweede jaar op rij verkeersregelaars inhuren, omdat we daarvoor niet genoeg vrijwilligers konden vinden. Ze zijn er gelukkig wel, maar we merken wel dat de zoektocht steeds iets lastiger wordt.‘’

  1. Koppige paarden en een struikelende sint: BN DeStem zoekt grappige sinterklaasverhalen
    OPROEP

    Koppige paarden en een struikelen­de sint: BN DeStem zoekt grappige sinter­klaas­ver­ha­len

    Van het paard gevallen, een baard die niet op zijn plek wil blijven, een kind aangesproken met de verkeerde naam: zelfs de goedheiligman heeft weleens zijn dag niet. Heeft u een grappig verhaal over een moment waarop Sinterklaas of zijn pieten onbedoeld de mist in gingen? Over misverstanden, ongelukjes en decemberbloopers? Wij willen het graag horen, misschien komt uw verhaal dan in een artikel in BN DeStem.