Eén keer eerder, in 1949, werd een groot voetbaltoernooi verschoven
Voor de tweede keer is een groot voetbaltoernooi met een jaar uitgesteld. Als gevolg van het coronavirus, dat ervoor heeft gezorgd dat in vrijwel heel Europa de nationale competities zijn stilgelegd, wordt het EK niet komende zomer gehouden, maar volgend jaar. De enige keer dat een groot voetbalevenement in vredestijd werd uitgesteld, was met het WK van 1950. Dat zou eigenlijk een jaar eerder worden gehouden.
De wereldvoetbalbond FIFA besloot in 1946 dat Brazilië het eerste naoorlogse wereldkampioenschap mocht organiseren. Dat zou plaatsvinden in 1949, volgens het Nederlandse FIFA-lid Karel Lotsy vanwege de opgelopen achterstand. ,,Dat halen we nu weer in door ze in 1949 en 1951 te laten spelen en daarna weer in 1954.”
De FIFA koos bewust voor een land buiten Europa, omdat de oorlogsschade daar nog te groot was. De voorbereidingsperiode van drie jaar bleek alleen veel te kort. De FIFA besloot daarom in september 1947 om het evenement een jaar uit te stellen. Dit historische besluit werd genomen tijdens een FIFA-congres in het Victoria Hotel in Amsterdam. Brazilië, gastland van het WK 1950, verloor in de finale van Uruguay. Het aanvankelijke idee voor een WK in 1951 is nooit uitgevoerd.
Het coronavirus heeft nu geleid tot een algehele 'voetbalstop' in Europa. Tijdens de oliecrisis van 1973 kwam het internationale voetbal eveneens in de problemen. Ook in Nederland was het van 4 november 1973 tot en met 6 januari 1974 verboden om op zondag met de eigen auto de weg op te gaan.
De consequenties voor het voetbal waren enorm, want elk weekend gingen 4 miljoen mensen op pad om een wedstrijd bij te wonen. De KNVB had geen noodplan en diende daarom een verzoek in bij de regering om de eerste autoloze zondag uit te stellen naar 11 november, maar dat werd afgewezen. Mensen moesten maar met het openbaar vervoer, lopend of met de fiets.
De Nederlandse sportwereld was in grote verwarring. De elf grootste bonden stuurden een wanhoopstelegram naar de ministerraad. ,,Zij verzoeken met de grootste klem te bevorderen dat het mogelijk wordt de activiteiten voort te zetten voor 2.235.000 actieve leden, die zij vertegenwoordigen. De financiële offers voor de verenigingen gaan thans een ondraaglijke last betekenen", stond in het bericht. Ook dit verzoek werd echter genegeerd.
Het amateurvoetbal lag daarom van 21 december tot en met 1 maart helemaal stil. In totaal 800.000 voetballers werden hierdoor getroffen. Nu heeft de KNVB zo'n 1,2 miljoen leden die de komende weken niet kunnen voetballen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Nederdenen’ Lerby en Heintze drukken penalty-frustraties de kop in: ‘Boos? De trots overheerst’
Het verdriet van de EK-uitschakeling door Engeland zal vermoedelijk nog wel even blijven hangen in Denemarken. Juist omdat een discutabele strafschop in de halve finale de aanzet gaf. Maar te veel jammeren zou zonde zijn, stellen Jan Heintze en Søren Lerby. Want: ,,We staan weer op de internationale voetbalkaart.” -
EK Podcast | ‘Mancini heeft van Italië een vriendenploeg gemaakt’
Vanavond is het dan zover: de finale van het EK. Op Wembley treffen Italië en Engeland elkaar voor de Europese titel. Een stadion gevuld met vooral Engelsen en 1000 Italianen. In de op een na laatste EK Podcast nemen verslaggever Sjoerd Mossou en presentator Etienne Verhoeff de kracht van Italië door. De vriendenploeg die ongeslagen is sinds Mancini ermee aan de slag ging. Voor Nederland is het vanavond ook een historische avond. Bjorn Kuipers is de eerste Nederlandse scheidsrechter die een finale van een eindtoernooi mag leiden. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Domper voor Engelsen: toptalent Foden dreigt EK-finale te missen
Engeland dreigt in de finale van het EK geen beroep te kunnen doen op Phil Foden. Het 21-jarige toptalent van Manchester City kreeg afgelopen week een tik op de training, waardoor hij de laatste trainingssessie vandaag moest laten schieten. Foden kampt met klachten aan zijn voet. -
video
UEFA verplaatst EK naar 2021: ‘Corona is onzichtbare tegenstander’
Het EK gaat komende zomer niet door. Dat heeft de UEFA vandaag besloten. Daardoor kunnen de competities, onder meer in de eredivisie, deze zomer worden afgerond. Het EK, dat in 12 landen gespeeld zou worden, stond gepland van 12 juni tot 12 juli.
-
PREMIUMEK Voetbal
EK-finalekoorts in Nederland: Melvin en Donatella klaar voor Engeland-Italë: ‘Keep calm and carry on’
De een komt uit Engeland, de ander uit Italië: Melvin Chambers uit Den Ham en Donatella Simonetti uit Enschede. Beiden zitten zondagavond voor de tv. Voor Chambers is het de tweede keer dat hij zijn land in de finale ziet. De vorige keer, in 1966, ontkwam hij ternauwernood aan een rondvliegend mes. „Mijn motto is niet voor niets: ‘Keep calm and carry on’.” -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?