Volledig scherm
Myron Boadu viert zijn treffer tegen Estland. © BSR Agency

Grote namen gingen Boadu voor

Myron Boadu is de 93ste speler die bij zijn debuut scoorde voor Oranje. Deze eeuw is hij pas de 7de. Grote namen gingen hem voor. Maar een garantie voor een succesvolle interlandloopbaan is zo'n start nou ook weer niet.

Wie gingen Boadu deze eeuw voor?
Boadu trof doel dinsdag als invaller in het kwalificatieduel met Estland. De aanvaller van AZ maakte de 5-0 en zette zo de eindstand op het bord. Eerder dit jaar scoorde ook Donyell Malen in zijn eerste wedstrijd voor Oranje. De PSV zette Oranje op voorsprong (2-3) in de uitwedstrijd tegen Duitsland.

Volledig scherm
Georginio Wijnalum heeft gescoord tegen San Marino en wordt gefeliciteerd door Wesley Sneijder. Het was de eerste interland van Wijnaldum (2011). © AP

In totaal maakten sinds 2000 zeven Oranje-spelers een doelpunt in hun eerste interland. De andere vijf scorende zijn Ruben Schaken (2012), Georginio Wijnaldum (2011), Jeremain Lens (2010), Klaas-Jan Huntelaar (2006), Ryan Babel (2005) en Andy van der Meijde (2002). Huntelaar maakte er overigens meteen twee (tegen Ierland, 0-4). Hij was de eerste speler met twéé treffers in zijn debuutwedstrijd sinds Dick Nanninga in 1978 tegen Tunesië (0-4).

Volledig scherm
De eerste interlandgoal van Johan Cruijff, in 1966 tegen Hongarije. © ANP

Welke grote spelers scoorden ook bij hun Oranje-debuut?
Gaan we wat verder terug dan zien we op de lijst ook grote namen als Abe Lenstra (1940), Faas Wilkes (1946), Piet Keizer (1962), Johan Cruijff (1966), Johnny Rep (1973), Marc Overmars (1993), Ronald de Boer (1993) en Clarence Seedorf (1994). Hoewel 93 spelers dus scoorden bij hun debuut, is het lang niet voor alle toppers weggelegd. Illustere namen als Dennis Bergkamp, Dirk Kuyt, Patrick Kluivert, Marco van Basten, Arjen Robben, Memphis Depay, Ruud van Nistelrooy en zelfs recordschutter Robin van Persie slaagden er niet in.

Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar is dolblij na zijn goal tegen Ierland in zijn debuutwedstrijd. Hij zou er die wedstrijd meteen twee maken. © Pim Ras

Wat zegt een trefzeker debuut over de rest van de interlandloopbaan?
Vrij weinig. Aan de ene kant staat de lijst vol grote namen die later veel meer zouden scoren in Oranje, onder wie  Cruijff, Wilkes en Lenstra. Maar als we kijken naar de laatste 55 jaar, dan zien we ook dat het bij zes scorende debutanten bij die ene interlandtreffer is gebleven: Jan Mulder (1967), Piet Romeijn (1967), Oekie Hoekema (1971), Cees Schapendonk (1981), André Hoekstra (1984) en Andy van der Meijde (2002).
Goed, Donyell Malen staat formeel ook nog in dit rijtje, maar die heeft nog even de tijd voor zijn tweede treffer. Nee, Ruben Schaken is ‘geen one-goal-wonder’. Hij scoorde in zijn openingsduel met Andorra en later ook nog een keer tegen Estland.

We maakte de meeste goals bij zijn debuut?
Dat was Eddy de Neve, in 1905 tegen België. Oranje won met 1-4 en De Neve maakte alle Nederlandse doelpunten. Het was de eerste interland ooit voor Oranje. De meeste scorende debutanten treffen we logischerwijze aan in het begin van de vorige eeuw. Sinds het ontstaan van het betaalde voetbal in 1954 scoorden ‘slechts’ 34 spelers in hun eerste wedstrijd voor Oranje. In de jaren 80 lukte het bijvoorbeeld maar 4 vier spelers. Naast Schapendonk en Hoekstra waren dat Kees van Kooten en Peter Houtman. In de jaren 90 waren het er eveneens slechts vier. Na de eerder genoemde Overmars, De Boer en Seedorf was Jean-Paul van Gastel de vierde.

Volledig scherm
Dirk Kuijt en Mario Melchiot feliciteren Ryan Babel met zijn eerste goal voor het Nederlands elftal . Hij scoorde in 2005 de 2-0 tegen Roemenië. © Pim Ras

Is Boadu de jongste scorende debutant ooit?
Nee. Boadu was dinsdag 18 jaar en 309 dagen. In het begin van de vorige eeuw waren twee spelers pas 17 toen zijn hun debuut voor het Nederlands elftal opfleurden met een doelpunt: Jan van Breda Kolff en Dé Kessler. Boadu is wel de jongste in het rijtje sinds Ryan Babel in 2005 (die was 18 jaar en 97 dagen). De enige andere speler die sinds de start van het profvoetbal ook op zijn 18de scorend debuteerde in Oranje, is Clarence Seedorf.