Volledig scherm
Nog vers in het geheugen: de uitschakeling van Ajax door Rosenborg BK afgelopen jaar in de voorrondes van de © Pro shots

Ajax en voorrondes: al jaren geen gelukkige combinatie

Ajax en voorrondes voor Europese eindtoernooien, het is de afgelopen jaren geen gelukkig samenzijn. Zelfs in het succesvolle seizoen 2016/2016, toen de Amsterdammers de finale van de Europa League bereikte, ging daar een uitschakeling in een voorronde aan vooraf. 

2017/2018

Volledig scherm
Justin Kluivert gaat een duel met aan Sarr van OGC Nice © Pim Ras Fotografie

Ajax begon het seizoen 2017/2018 in de derde voorronde van de Champions League, maar ging toen over twee wedstrijden onderuit tegen het OGC Nice van Wesley Sneijder. Bijna een jaar geleden werd het in Frankrijk 1-1, maar werden de Amsterdammers op basis van uit gescoorde doelpunten uitgeschakeld in de return (2-2). Wat restte was de play-offronde voor de Europa League, wat weer leidde tot het debacle tegen het Noorse Rosenborg BK. Na een nederlaag in eigen huis (0-1) ging ook de uitwedstrijd verloren met 3-2 en was de vroegtijdige uitschakeling van Ajax in Europa een feit.

2016/2017

Volledig scherm
© Erwin Spek

Het zo succesvolle Europa League-seizoen van Ajax in 2016/2017 begon eveneens pijnlijk. Want wie herinnert zich niet die genadeloze 4-1 op de verlaten steppe van FK Rostov? De derde kwalificatieronde voor de Champions League werd nog gewonnen tegen PAOK (1-1 thuis, 1-2 in Griekenland), maar na het 1-1-gelijkspel tegen Rostov in de beslissende volgende ronde volgde die Russische afstraffing. Die dan wel weer leidde tot de groepsfase van de Europa League en al dat moois dat daaruit voortvloeide.

2015/2016

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Ook in 2015 strandde Ajax in de derde kwalificatieronde voor de Champions League. En laat het geen voorbode voor vanavond zijn: tegen een Oostenrijkse ploeg. Na een 2-2-gelijkspel in Wenen met twee treffers van Davy Klaassen liep de return uit op een drama. Louis Schaub schoot de Oostenrijkers dertien minuten voor tijd naar de beslissing door de 2-3 aan te tekenen. Door die uitschakeling volgde de play-offronde voor de Europa League tegen Jablonec, die in Amsterdam beslist werd door een penalty van Arek Milik (1-0). Het doelpuntloze gelijkspel in Tsjechië was genoeg voor de groepsfase van de Europa League, waarin Ajax als derde eindigde achter Molde FK en Fenerbahçe.

Laatste succes in voorrondes

Volledig scherm
Mounir El Hamdaoui schiet Ajax voorbij Dynamo Kiev. © pim ras

In de periode voor deze reeks uitschakelingen was Ajax er als landskampioen vaak rechtstreeks bij in de groepsfase van de Champions League. De laatste keer dat er play-offs gespeeld moesten worden vóór die tijd, was in het seizoen 2010/2011. Toen verliep dat wél succesvol. In de derde kwalificatieronde werd PAOK uitgeschakeld op basis van uit gescoorde doelpunten (1-1; 3-3), in de play-offronde moest Dynamo Kiev eraan geloven. Na een gelijkspel (1-1) in Oekraïne verzekerde Ajax zich in de eigen Arena van de groepsfase van de Champions League door doelpunten van Luis Suárez en Mounir El Hamdaoui (2-1).

De laatste keer dat het juist misging in de voorrondes was in 2007 tegen Slavia Praag, toen er tweemaal werd verloren in de voorronde voor de Champions League. In de Arena werd het 0-1; in Praag won Slavia met 2-1. Daarna speelde Ajax in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Dinamo Zagreb, maar werden de Amsterdammers alsnog na een 0-1-zege in Zagreb alsnog uitgeschakeld. Thuis werd het na verlenging 2-3, de WK-finalisten van nu -Luka Modric en Mario Mandzukic- verzorgden de complete productie van Dinamo.