Volledig scherm
Edison Mendez na zijn doelpunt tegen Arsenal © REUTERS

Ajax kan zeer lange leegte doorbreken

Als Ajax vanavond van Real Madrid wint, doorbreekt het een lange droogte. Het is namelijk alweer bijna twaalf jaar geleden dat een Nederlandse club in de knock-outfase van de Champions League won.

We moeten terug naar 20 februari 2007. In eigen huis won PSV destijds met 1-0 van Arsenal. De Ecuadoraan Edison Méndez maakte na een uur in het enige doelpunt in de openingswedstrijd. De krappe thuiszege bleek uiteindelijk genoeg om de kwartfinale te halen. In het destijds net geopende Emirates Stadium hield de ploeg van trainer Ronald Koeman Arsenal op 1-1. In de volgende ronde stuitten de Eindhovenaren op Liverpool, maar The Reds bleken een maatje te groot. Over twee wedstrijden verloor PSV kansloos met 0-4 (thuis 0-3, uit 1-0).

In de acht daaropvolgende seizoenen bereikte er zelfs niet één Nederlandse club de knock-outfase van de Champions League. PSV doorbrak die reeks in het seizoen 2015/2016. Zij namen het in de twee ronde op tegen Atlético Madrid. Na twee keer doelpuntloos gelijk te spelen, werden de Eindhovenaren uitgeschakeld na strafschoppen.

Een uitstekende prestatie, maar het leverde géén overwinning op. Dus als Ajax vanavond wint, doorbreekt het de droogte van twaalf jaar.