Ajax schrijft historie met unieke reeks in de Champions League

VideoDe Champions League-prestaties van Ajax vormen niets minder dan een sprookje. Nadat vorig seizoen niet eens het hoofdtoernooi van de Europa League werd gehaald, is de Amsterdamse club nu dé sensatie van de Champions League. Na een 1-1 in de Johan Cruijff ArenA won de ploeg van trainer Erik ten Hag dinsdag met 1-2 in Turijn en bereikte zo de halve finales. En passant werd daarmee ook een record gebroken.

Ajax moest namelijk drie voorrondes doorkomen om het hoofdtoernooi van het kampioenenbal te halen en daarin staat het nu dus zelfs bij de laatste vier. Dat is een unicum. Nog nooit wist een club die drie voorrondes moest spelen de halve finales te halen in de Champions League.

Ajax begon in de tweede voorronde met een dubbele zege op Sturm Graz (2-0 en 1-3). Vervolgens schakelden de Amsterdammers ook Standard Luik uit (2-2 en 3-0) en in de play-offs was Ajax te sterk voor Dinamo Kiev (3-1 en 0-0). In de groep bleef de Amsterdamse ploeg ongeslagen tegen AEK (3-0 thuis, 0-2 uit), Bayern München (1-1 en 3-3) en Benfica (1-0 thuis, 1-1 uit). In de achtste finales rekende Ajax na verlies van de thuiswedstrijd (1-2) af met titelverdediger Real Madrid: 1-4. In de kwartfinales moest ook Juventus, de ploeg van Cristiano Ronaldo, eraan geloven: 1-1 in Amsterdam, 1-2 in Turijn.

De laatste club van buiten de vijf grote competities in Europa die de halve finales van de Champions League haalde, was PSV in 2005.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie