Volledig scherm
Toby Alderweireld (links) in duel met Marko Arnautovic van West Ham United. © AFP

Alderweireld: PSV heeft net als Oranje grote stappen gezet

Champions LeagueTottenham Hotspur komt na de competitiezege bij West Ham United (1-0) in goede doen naar Eindhoven voor het duel in de Champions League met PSV. 

Door Geert Langendorff

De ploeg uit Noord-Londen, net als de landskampioen puntloos in groep B, moet winnen om nog kans te maken de poulefase te overleven. Toby Alderweireld, onder de indruk van het elftal van trainer Mark van Bommel, verwacht een loodzware avond.

Volledig scherm
Toby Alderweireld (links) in duel met Marko Arnautovic van West Ham United. © AP

,,Ik kijk er enorm naar uit om terug te keren in Nederland”, vertelt de Belgische verdediger die tussen 2008 en 2013 voor Ajax uitkwam. De prestaties van PSV in de eredivisie zijn hem niet ontgaan. ,,Dat ze goed bezig zijn, lijkt me duidelijk. Ook Ajax, een ouderwets goed Ajax, een Ajax in vorm, gaven ze thuis met 3-0 klop. Dat zegt natuurlijk wel iets over de sterkte van de ploeg op het moment.”

Alderweireld merkt duidelijk dat het Nederlandse voetbal de weg omhoog heeft gevonden, PSV in het bijzonder. ,,Een beetje realismevoetbal, counterachtig en solide achterin”, schetst hij. ,,Lange ballen naar Luuk de Jong, die sterk is. Lopende mensen, snelle spelers aan de zijkanten. Een heel gevaarlijk team, dat net als Oranje een stap vooruit heeft gezet. Zeker een geduchte tegenstander.”

Coach Mauricio Pochettino moet de tactische analyse voor de ontmoeting met PSV nog geven, maar Alderweireld durft zich wel aan een voorspelling te wagen. ,,We gaan er vol op”, stelt hij, ,,maar blijven natuurlijk verstandig voetballen. En we gaan proberen in onze stijl te spelen. Door druk te zetten, veel aan de bal te zijn. Maar zoals gezegd: het wordt lastig. We zullen echt top moeten zijn.”

Volledig scherm
Toby Alderweireld in duel met Lionel Messi in de Champions League. © REUTERS

Spurs mag uitstekend draaien in de competitie, de prestaties in Engeland zorgen niet voor gemakzucht. ,,We onderschatten nooit iemand. We zijn harde werkers met kwaliteit die niet naar Eindhoven komen en denken: we gaan dat wel eventjes doen. We weten dat we moeten winnen woensdag. Natuurlijk zorgen de resultaten in de Premier League voor vertrouwen. Dat moet je ook willen uitstralen.”

Alderweireld zal zich, net als zijn tijd in Amsterdam, met de borst vooruit in het Philips Stadion melden, terwijl hij met een schuin oog naar de talentrijke voorhoede kijkt. ,,Normaal gesproken is het fifty fifty, maar ik hoop dat onze kwaliteit uiteindelijk de doorslag geeft. Dan moeten we wel een hoog niveau halen. PSV zit echt in een sterke periode. Maar vanzelfsprekend verschijnen we vol geloof in eigen kunnen aan de aftrap.”

  1. Italië roept op om Champions Leaguefinale weg te halen uit Istanboel

    Italië roept op om Champions Leaguefina­le weg te halen uit Istanboel

    De Italiaanse minister van Sport, Vincenzo Spadafora, heeft de Europese voetbalbond UEFA per brief verzocht de finale van de Champions League niet in Istanboel te houden. De Turkse stad aan de Bosporus huisvest op 30 mei volgend jaar de eindstrijd van het belangrijkste Europese bekertoernooi. Na de militaire interventie van Turkije in het noorden van Syrië vindt Spadafora het echter niet kunnen dat de Champions League wordt beslist in Istanboel.