Teun Koopmeiners juicht na zijn benutte penalty.
Volledig scherm
Teun Koopmeiners juicht na zijn benutte penalty. © BSR Agency
1
EINDE
1
  • Teun Koopmeiners 86'
  • Marko Raguz 26'

AZ houdt door late penalty Koopmeiners hoop ondanks moeizame wedstrijd

Met vereende krachten heeft AZ nog een gelijkspel uit het vuur weten te slepen tegen LASK Linz (1-1). Daardoor houdt het toch nog zicht op kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa League.

Door Nik Kok

De VAR beslissing werkte op het eind wel in het voordeel van AZ.
Volledig scherm
De VAR beslissing werkte op het eind wel in het voordeel van AZ. © BSR Agency

Met de late gelijkmaker maakte AZ nog iets goed van wat alwéér een uiterst teleurstellende wedstrijd leek te worden. De Alkmaarders, bepaald niet in goeden doen, keken namelijk een groot gedeelte van de wedstrijd tegen een achterstand aan. En vrijwel nooit leek AZ aanspraak te maken op de gelijkmaker. Simpel weg omdat de ploeg nauwelijks kansen creëerde. Maar een benutte strafschop van Teun Koopmeiners (de penalty werd toegekend na een VAR-beslissing) zorgde voor de late gelijkmaker.

Een resultaat dat zorgt voor enig perspectief kan AZ goed kunnen gebruiken in de periode dat het allemaal niet zo lekker loopt in Alkmaar. Na de bekeruitschakeling tegen NAC en de recente nederlaag tegen FC Twente moet het oppassen dat het binnen een paar weken overal misgrijpt. En dan was er nog de vrees voor de tegenstander uit Oostenrijk die haast nooit een uitwedstrijd verliest. 

Andere opstelling

Én, zo was het verhaal, spectaculair voetbal speelt. AZ zette zich daarom schrap vanavond voor een aanvalsstorm in het eigen, bij lang na niet uitverkochte stadion. Met een compleet andere opstelling dan normaal. De Noor Hakon Evjen maakte zijn basisdebuut op het middenveld terwijl Dani de Wit rechts voorin was geposteerd. Calvin Stengs opereerde vanaf het midden in plaats van aan de zijkant. Enerzijds noodgedwongen door blessures een schorsingen, anderzijds omdat het roestige spel van AZ van de laatste weken ook weleens wat nieuwe impulsen kon gebruiken.

Bizot moet redden.
Volledig scherm
Bizot moet redden. © BSR Agency

Die echte, vooraf zo gevreesde, aanvalsdrang leek LASK Linz in Oostenrijk achter te hebben gelaten en van een echt hoge druk was eigenlijk ook nauwelijks sprake. Daarom ook mocht AZ zich kansrijk wanen in de eerste helft toen het spel werd gedomineerd en men voorzichtig begon te denken aan de openingstreffer. Net toen maakte LASK de openingstreffer op zeer knullige wijze. Spits Marko Raguz werkte een afgeslagen verre ingooi binnen via verdediger Ramon Leeuwin.

Onmachtig

Het aanvallend onmachtige AZ kon er bijna de gehele wedstrijd bitter weinig tegenover brengen. Myron Boadu kreeg na rust een kans die zijn ploeg over het dode punt had kunnen helpen maar hij miste. Oussama Idrissi, toch een speler die uit het niets iets kan forceren speelde een anonieme wedstrijd. Bij Stengs mislukte teveel.

Tot dat doelpunt in de slotfase dus die ervoor zorgt dat AZ mag hopen op een langer avontuur in de Europa League. Een troef die na de bekeruitschakeling en enkele competitiezeperds belangrijk is geworden voor het vervolg van het seizoen. Maar de ploeg moet het volgende week dan wel doen zonder aanvoerder en doelpuntenmaker Teun Koopmeiners die is voor het duel geschorst.

Bekijk hier de reacties na de wedstrijd:

Boadu baalt.
Volledig scherm
Boadu baalt. © BSR Agency
Koopmeiners na zijn benutte penalty.
Volledig scherm
Koopmeiners na zijn benutte penalty. © BSR Agency