Trainer Arne Slot en Teun Koopmeiners blikken vooruit tijdens de persconferentie ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Lask Linz in de knockout fase van de Europa League.
Volledig scherm
Trainer Arne Slot en Teun Koopmeiners blikken vooruit tijdens de persconferentie ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Lask Linz in de knockout fase van de Europa League. © ANP

AZ zet zich schrap voor de hoge druk van LASK Linz

AZ zet zich schrap voor tegenstander LASK Linz die het morgen ontvangt in het eigen stadion. ,,Het zal een lastige wedstrijd worden”, zei aanvoerder Teun Koopmeiners woensdagmiddag tijdens de persconferentie.

De ploeg van trainer Arne Slot verkeert in een moeilijke fase in het seizoen na een nederlaag in de beker tegen NAC en een sof tegen FC Twente in de eredivisie. ,,Het is natuurlijk geen topweek geweest”, erkent Koopmeiners. ,,Maar dat maakt niet dat we er niet enorm veel zin in hebben.”

Slot bekeek de tegenstander die PSV al versloeg in de groepsfase van de Europa League en momenteel eerste staat in de Oostenrijkse competitie, minutieus en zag een team dat ‘agressief speelt en massaal druk geeft.’ ,,Ze nemen heel veel risico daarmee. Als wij in staat zijn om daar onderuit te voetballen maken we een kans.”

Maar Slot zegt ook: ,,Tegenstanders van Linsk lukt dat heel vaak niet. We zullen heel goed aan de bal moeten zijn. Het wordt een fysiek gevecht dus we zullen sterk moeten zijn. Maar fysieke wedstrijden worden ook vaak met het hoofd gewonnen.”

 Koopmeiners en Slot hebben zich niet teveel beziggehouden met de kritiek die de laatste tijd op het team is neergedaald. ,,Het is vaak zo dat het allemaal wordt uitvergroot als het goed gaat terwijl het ook groter wordt gemaakt als we in ene mindere fase zitten”, aldus Koopmeiners. ,,Het is zaak om het allemaal dicht bij jezelf te houden.” 

AZ speelt in een flink gewijzigde opstelling vanwege de vele blessures. Stijn Wuytens is er niet bij vanwege een spierkwetsuur terwijl Fredrik Midtsjø geschorst is. ,,Maar ik heb er vertrouwen in dat de elf die ik morgen opstel ook goed zullen zijn. Het wordt morgen een prachtig affiche met de grootste weerstand die we in de laatste zeven maanden gehad hebben", zegt Slot. Dat AZ tot de laatste 32 teams van de Europa League is doorgedrongen vervult hem met trots. ,,Dat is pas de derde keer in zes jaar tijd. Met dat verschil dat we nu in alle competities actief zijn. En daar was het ons allemaal om te doen begin dit seizoen.”