Daley Blind, Donny van de Beek en Joel Veltman betreden het veld voor het CL-duel met Valencia.
Volledig scherm
Daley Blind, Donny van de Beek en Joel Veltman betreden het veld voor het CL-duel met Valencia. © Pim Ras Fotografie

Eredivisieclubs hoeven niet langer te vrezen voor uitsluiting van Europees voetbal

Nederland hoeft niet langer te vrezen voor een sanctie als het de voetbalcompetitie vroegtijdig stopzet. Hoewel de aanbeveling blijft om de nationale competities af te werken, bood de UEFA in een nieuwe conferentie met zijn 55 lidstaten ruimte om het seizoen vroegtijdig af te breken.

Premier Mark Rutte gaat vanavond zeer waarschijnlijk bekendmaken dat evenementen tot 1 september niet mogen. Daarom kan de eredivisie niet afgemaakt worden. De UEFA wil het aan de bonden overlaten om te bepalen welke clubs Europa in mogen. 

De Europese voetbalbond UEFA drong er nogmaals bij de lidstaten op aan om de competitie en bekerwedstrijden te voltooien. Toch liet het nu ook een deur open voor nationale bonden die hun seizoen definitief willen of moeten afbreken. 

De UEFA is bereid om te luisteren naar een stopzetting nadat er door de instantie zelf een duidelijk plan naar voren is gebracht hoe in die situatie de Europese tickets te verdelen. Of met de woorden van de UEFA: ,,Enkele speciale gevallen zullen gehoord worden eens de richtlijnen over deelname aan de Europese competities - in geval van een geannuleerde competitie - uitgewerkt zijn.” 

Enkele weken geleden dreigde de UEFA er nog mee landen van Europees voetbal uit te sluiten als ze de competitie per direct stopzetten. Vandaag beseft de UEFA echter dat sommige federaties door de coronasituatie niet anders kunnen dan de stekker uit het voetbal te trekken.

Donderdag is er een nieuwe bijeenkomst van de UEFA met de Europese clubs.

UEFA-voorzitter Ceferin.
Volledig scherm
UEFA-voorzitter Ceferin. © REUTERS