Dit beeld vat de eerste helft van FC Porto - Feyenoord aardig samen.
Volledig scherm
Dit beeld vat de eerste helft van FC Porto - Feyenoord aardig samen. © ANP Sport
3
EINDE
2
  • Luis Díaz 14'
  • Tyrell Malacia 16'
  • Soares 34'
  • Eric Botteghin 19'
  • Sam Larsson 22'

Feyenoord verliest in Porto, maar zelfs bij zege was uitschakeling een feit

Er kleefde toch een flink sprankje hoop aan de uitschakeling van Feyenoord vanavond tegen FC Porto. De Rotterdammers lieten zich in aanvallend opzicht veelvuldig zien, maar faalden in het defensieve gedeelte. De ploeg van Dick Advocaat verloor met 3-2, maar zelfs bij een zege in Porto was uitschakeling een feit geweest vanwege het gelijkspel bij Rangers - Young Boys (1-1).

Door Mikos Gouka

Dat Feyenoord er na de jaarwisseling weer niet meer bij is in Europa, kan in Rotterdam onmogelijk een schok veroorzaken. Na de winst van de UEFA Cup in 2002 speelde Feyenoord immers alleen nog begin 2005 en begin 2015 een dubbele confrontatie in de Europa League. Tweemaal in een kleine achttien jaar, het zegt natuurlijk wel iets.

Maar toch, als Feyenoord gisteren in Portugal defensief beter voor de dag was gekomen, had een rentree in de knock-outfase er misschien wel ingezeten. Het veldspel was zeker in deel één alleszins aardig. En ook in deel twee waren er kansen.

Maar defensief geklungel heeft Feyenoord de poulefase in Europa uiteindelijk de das omgedaan. In elk geval in de uitwedstrijden in Europa waar in Glasgow tegen Rangers er een helft een defensieve bende van werd gemaakt, in Bern tegen Young Boys waar strafschoppen werden weggegeven onder meer door een regelrechte smash van Edgar Ié. En gisteravond deed Feyenoord dat verdedigende geklungel nog eens dunnetjes over in een kletsnat Estadio do Dragao. Het zorgde voor drie nederlagen, die met de vijf punten in de drie thuiswedstrijden niet meer konden worden weggepoetst.

Bij de eerste Portugese treffer lag gisteren de volledige rechterkant compleet open na één simpel hakballetje en zag vervolgens keeper Nick Marsman er allesbehalve sterk uit bij een houdbare poging van Luis Diaz. Doelpunt twee was bijkans nog erger. Leroy Fer liet zich makkelijk uitspelen door Tiquinho Soares en vervolgens tikte Tyrell Malacia de bal in zijn eigen doel.

Op de bank moet John de Wolf, ooit rasverdediger en mannetjesputter in Rotterdamse dienst, zijn handen voor zijn ogen hebben geslagen bij al het gepruts. Maar Feyenoord rechtte toch knap de rug en in recordtempo stond het weer 2-2 in Portugal. Eric Botteghin kopte een zoals gewoonlijk zeer scherp aangesneden corner van Orkun Kökcü achter keeper Agustin Marchesin. En drie minuten later verlengde Sam Larsson, die een fractie eerder een grote kans had laten liggen, een voorzet van Malacia keurig achter dezelfde Argentijnse doelman: 2-2.

Volledig scherm
© BSR Agency

Inmiddels had ook Rangers FC een voorsprong genomen tegen Young Boys en dus had Feyenoord met een derde treffer kwalificatie binnen handbereik. Maar wederom ging het defensief helemaal mis. Eerst stapte Marcos Senesi helemaal aan de zijkant van het veld wel erg gretig in bij Moussa Marega. Marsman redde halfslachtig op een schot van Otavio en Botteghin werd op de lijn geklopt door een woeste sliding van Soares, waar arbiter Deniz Aytekin weigerde in te grijpen: 3-2.

Spijkerhard

Dat deed de Duitse scheidsechter ook niet toen Steven Berghuis er kort voor rust spijkerhard invloog bij Luis Diaz. Door de gele kaart wist de aanvoerder dat hij geschorst zou zijn voor een eventuele wedstrijd in de knock-outfase. Knock-outfase? Ja, want Feyenoord had halverwege het duel nog altijd het idee dat kwalificatie mogelijk was. En waarom ook niet?

Tecatito Corona kwam heel goed weg toen hij na rust de bal op de binnenkant van de eigen paal tikte. De 2500 meegereisde fans gingen fanatiek achter hun ploeg staan, maar het ‘wonder van Porto’ bleef uit. Luciano Narsingh kreeg een minuut na zijn invalbeurt nog een grote kans, maar de invaller schoot op Marchesin.

Er was uiteraard teleurstelling in het Rotterdamse kamp, maar ook duidelijk iets hoopgevends na afloop. Feyenoord groeit, het kwakkelende PSV, lijkt zondag op een mooi moment te komen. Als het de zaakjes defensief dan maar een stuk beter op orde heeft.

FC Porto eindigt groep G als poulewinnaar met tien punten uit zes duels. Rangers gaat door als nummer twee met negen punten. 

Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP Sport