Volledig scherm
© BSR Agency

‘Het Europese voetbal ligt misschien wel tot september stil’

Het coronavirus legt het Europese voetbal mogelijk tot september stil. Die conclusie trekt de Engelse krant The Independent op basis van gesprekken met anonieme bronnen die goed op de hoogte zouden zijn van de ernst van de situatie.

Op dit moment is alleen duidelijk dat alle toonaangevende Europese voetbalcompetities niet eerder dan begin april weer worden hervat. ,,Maar het is krankzinnig om te denken dat er volgende maand al gevoetbald wordt”, vertelt een bron aan de Britse kwaliteitskrant. Voetbalbonden zouden deze weken gebruiken om tijd te winnen, omdat ze zich voorlopig ook geen raad weten met de situatie.

Mogelijk wordt dinsdag meer duidelijk als de UEFA via een videoverbinding met vertegenwoordigers van 55 Europese bonden vergadert. De kans lijkt groot dat het EK wordt verplaatst naar de zomer van 2021. Mogelijk komt er een vroegtijdig einde aan de Champions League en Europa League of worden de dubbele ontmoetingen tussen clubs in die toernooien gereduceerd door één wedstrijd. Op die manier kunnen de nationale competities wellicht nog worden afgewerkt.

Het blijft belangrijk om die competities voor juli af te sluiten, omdat eind juni veel contracten van voetballers aflopen. Als er voorlopig niet kan worden gevoetbald in Europa, dan zijn er volgens The Independent drie opties. De eerste mogelijkheid is het seizoen uitspelen, zelfs als het volgende voetbaljaar later moet beginnen. Een tweede optie is het seizoen afsluiten met de huidige standen. En de derde mogelijkheid zou zijn om een streep te zetten door het hele seizoen.

De financiële gevolgen zijn groot als het Europese voetbal tot september stil zou liggen. De clubs krijgen tot die tijd beduidend minder inkomsten en de salarissen van voetballers en trainers lopen gewoon door. Vooral kleinere clubs dreigen dan financieel in de problemen te komen.

  1. De wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden: ‘Atalanta - Valencia was biologische bom’
    Video

    De wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden: ‘Atalanta - Valencia was biologi­sche bom’

    40.000 dolgelukkige supporters omarmden elkaar na een onvergetelijke avond voor Atalanta. Het is woensdagavond 19 februari en in San Siro, in het eerste duel van de achtste finale van de Champions League, staat er op het scorebord: Atalanta Bergamo - Valencia 4-1. Een maand later wijzen verschillende Italiaanse dokters naar die wedstrijd als een van de grootste triggers voor de chaos die momenteel in de regio Lombardije, en met name in Bergamo, heerst.