Volledig scherm
AZ, PSV en Feyenoord zijn alle drie nog in de race voor de knock-outfase. © Reuters/BSR

Hoe Feyenoord plots van plek vier naar plek één kan stijgen

Alle scenario’sDe groepsfase van de Europa League is aanbeland in het stadium van hoofdrekenen. Wordt het Europees overwinteren voor de Nederlandse clubs, of ligt uitschakeling op de loer? Dit zijn de scenario’s voor vandaag.

AZ kan Astana eruit knikkeren

In de poule van AZ lijkt de hekkensluiter wel vast te staan: FK Astana, de ploeg waartegen de Alkmaarders om 16.50 uur de uitwedstrijd spelen, heeft tot nu toe alles verloren. AZ kan Astana vandaag dan ook definitief uitschakelen door te winnen in Nur-Sultan. Bij een gelijkspel houden de Kazachen nog een minuscuul kansje op plaatsing.

Manchester United kan zich vanavond kwalificeren voor de knock-outfase bij een thuiszege op Partizan. Het lijkt er dan ook op dat AZ met Partizan gaat strijden om de tweede plek achter de Engelsen. En in dat geval staat de ploeg van trainer Arne Slot, die een punt meer heeft dan Partizan en bovendien nog de thuiswedstrijd tegen de Serviërs voor de boeg heeft, er uitstekend voor.

Groep L
1. Manchester United 3-7 (2-0)
2. AZ 3-5 (8-2)
3. Partizan 3-4 (4-4)
4. Astana 3-0 (1-9)

Programma vandaag:
• Astana - AZ (16.50 uur)
• Man United - Partizan (21.00 uur)

Volledig scherm
AZ traint in aanloop naar het uitduel met Astana. © BSR Agency

PSV kan zich plaatsen voor knock-outfase

PSV kan vanavond al een einde maken aan al het rekenwerk. Bij een uitoverwinning op LASK Linz weten de Eindhovenaren zich verzekerd van een plekje in de kokers tijdens de loting voor de zestiende finales op 16 december. Dan kan de ploeg van Mark van Bommel namelijk niet achterhaald worden door zowel Rosenborg (in puntenaantal) als LASK (op basis van onderling resultaat). Bij een gelijkspel ligt PSV overigens ook nog altijd prima op koers. Zelfs bij een nederlaag is er eigenlijk nog geen vuiltje aan de lucht.

Rosenborg vecht vanavond voor z’n laatste kans. De Noren verloren de eerste drie wedstrijden en kunnen eigenlijk alleen bij een thuiszege op Sporting Lissabon plaatsing voor de knock-outfase in het vizier houden. Bij een gelijkspel is er nog een theoretisch kansje voor Rosenborg.

Groep D
1. PSV 3-7 (7-3)
2. Sporting 3-6 (5-4)
3. LASK Linz 3-4 (2-2)
4. Rosenborg 3-0 (1-6)

Programma vandaag:
• LASK Linz - PSV (18.55 uur)
• Rosenborg - Sporting (18.55 uur)

Bekijk hieronder de persconferentie van PSV-trainer Mark van Bommel in aanloop naar het duel met LASK:

Feyenoord kan stijgen van plek vier naar plek één

Feyenoord zit in een spannende poule. Met vier clubs binnen drie punten van elkaar valt er nog niets te zeggen over de uitkomst van groep G. Het geplaagde Feyenoord, waar trainer Dick Advocaat vorige week het roer overnam van Jaap Stam, kende dit seizoen weinig uitschieters. Maar eentje daarvan vond wel plaats in de Europa League. Thuis werd FC Porto namelijk met 2-0 verslagen. En daardoor zijn de Rotterdammers ondanks hun laatste plaats in groep G nog gewoon in de race.

Zelfs bij een thuisnederlaag tegen Young Boys vanavond houdt Feyenoord zicht op Europese overwintering, hoewel dat een scenario vol hobbels en kuilen wordt waarbij de mannen van Advocaat het niet meer zelf in de hand hebben. Bij een eventueel gelijkspel tegen Young Boys zou dat wél het geval zijn. En bij een zege kan Feyenoord zelfs stijgen van plek vier naar plek één. Als met meer dan twee goals verschil wordt gewonnen van de Zwitsers, en Rangers en Porto gelijkspelen, is dat het geval.

Groep G
1. Young Boys 3-6 (5-3)
2. Rangers 3-4 (3-3)
3. Porto 3-4 (3-4)
4. Feyenoord 3-3 (2-3)

Programma vandaag:
• Feyenoord - Young Boys (21.00 uur)
• Rangers - Porto (21.00 uur)

Bekijk hieronder de persconferentie van Feyenoord-trainer Dick Advocaat in aanloop naar het duel met Young Boys: