Hoe ging het verder na 24 mei 1995? De glorieuze Ajax-generatie van toen tot nu
Wie hielpen Ajax in het seizoen 1994/1995 aan de Champions League-zege en hoe verging het die spelers na 24 mei 1995? De glorieuze generatie van toen tot nu.
Edwin van der Sar, 29 oktober 1970
11 duels, 990 minuten, 0 goals
Speelde net als Michael Reiziger alle minuten in deze campagne. Internationale topkeeper die na Ajax uitkwam voor Juventus en Fulham. Werd in zijn periode daarna bij Manchester United een bekendheid in heel de wereld. Van der Sar is nu algemeen directeur bij Ajax.
Michael Reiziger, 3 mei 1973
11 duels, 990 minuten, 0 goals
Het verhaal is wel bekend: Reiziger begon zijn loopbaan als aanvaller, maar als rechtsback haalde hij uiteindelijk de wereldtop. Net als Van der Sar dus alle minuten op het veld in het Champions Leagueseizoen 1994/1995. Speelde na Ajax voor AC Milan, Barcelona, Middlesbrough en PSV. Is nu assistent van Ajax-trainer Erik ten Hag.
Danny Blind, 1 augustus 1961
10 duels, 900 minuten, 0 goals
De aanvoerder die zijn loopbaan bekroonde met het winnen van de Champions League. Kwam over van Sparta en bleef Ajax trouw tot het einde van zijn carrière. Bekleedde daarna tal van functies bij de Amsterdamse club, waaronder hoofdtrainer en technisch directeur. Werd als bondscoach van Oranje ontslagen. Blind is nu commissaris bij Ajax.
Frank Rijkaard, 30 september 1962
10 duels, 900 minuten, 0 goals
Hoe kun je een loopbaan beter afsluiten dan met een hoofdprijs? Rijkaard maakte daarvoor deel uit van het gouden Nederlandse trio bij AC Milan, met Marco van Basten en Ruud Gullit. Europees kampioen in 1988. Was bondscoach van Oranje op het EK van 2000 en won als trainer van Barcelona in 2006 de CL.
Frank de Boer, 15 mei 1970
10 duels, 900 minuten, 2 goals
Opgeleid door Ajax, samen met broer Ronald. Speelde ook voor Barcelona, Galatasaray, Glasgow Rangers en in Qatar. Werd als trainer van Ajax vier keer kampioen van Nederland. Buitenlandse avonturen bij Inter en Crystal Palace waren kortstondig. Traint nu Atlanta United in de VS.
Clarence Seedorf, 1 april 1976
11 duels, 853 minuten, 0 goals
Debuteerde als 16-jarige in het eerste elftal van Ajax. Maakte al snel de overstap naar het buitenland. Speelde bij Sampdoria, Real Madrid, Inter, AC Milan en Botafogo. Won vier keer de CL met drie verschillende clubs. Kwam als trainer van onder meer AC Milan en het nationale team van Kameroen niet uit de verf.
Jari Litmanen, 20 februari 1971
11 duels, 957 minuten, 6 goals
Dé man in seizoen 1994/1995. Werd aanvankelijk afgetest door Ajax, maar mocht toch blijven en groeide uit tot een publiekslieveling. Honderden kinderen dragen nu de voornaam van de Fin. Speelde ook voor onder meer Barcelona en Liverpool. Werkt nu voor de Finse voetbalbond.
Ronald de Boer, 15 mei 1970
10 duels, 871 minuten, 1 goal
Was dit memorabele seizoen niet alleen middenvelder, maar ook spits. Kwam anderhalf jaar uit voor FC Twente voordat hij echt doorbrak bij Ajax. Daarna volgden Barcelona, Glasgow Rangers en Qatar. Is nu analyticus bij FOX Sports en traint ook de jeugd van Ajax.
Edgar Davids, 13 maart 1973
7 duels, 531 minuten, 0 goals
Ook een product uit de geprezen Ajax-opleiding. Kampte dit seizoen met blessures. Zijn oogproblemen begonnen in deze periode. Davids speelde ook voor topclubs als Juventus en Spurs. Daarna kortstondig commissaris bij Ajax en speler/manager van het Engelse Barnet FC.
Finidi George, 15 april 1971
10 duels, 885 minuten, 1 goal
Legendarisch werd zijn doelpunt in de halve finale tegen Bayern: een pegel van afstand in de kruising, na een overstapje van Litmanen. De rechtsbuiten werd gescout in zijn geboorteland Nigeria. Na Ajax speelde hij nog voor Real Betis, Real Mallorca en Ipswich Town.
Marc Overmars, 29 maart 1973
11 duels, 762 minuten, 1 goal
Deze snelle linksbuiten werd door Ajax weggeplukt bij Willem II. Ook een aankoop waar ze in Amsterdam geen spijt van kregen. Was ooit de duurste Nederlandse speler toen Barcelona hem voor 40 miljoen euro overnam van Arsenal. Is nu al jarenlang directeur voetbalzaken van Ajax.
Patrick Kluivert, 1 jui 1976
10 duels, 481 minuten, 3 goals
Dé man van de finale natuurlijk met zijn winnende puntertje. Werd als 18-jarige in één klap wereldberoemd. Was betrokken bij verschillende schandalen, maar leverde op het veld vooral bij Oranje en Barcelona altijd. Kluivert speelde ook voor AC Milan, Newcastle, Valencia, PSV en Lille. Is nu hoofd opleiding bij Barcelona.
Nwankwo Kanu, 1 augustus 1976
7 duels, 257 minuten, 1 goal
Werd ‘het slangenmens’ genoemd. Fungeerde in deze selectie als een van de drie spitsen, net als Kluivert en Ronald de Boer. Maakte zijn grote belofte door hartproblemen nooit helemaal waar, maar had uiteindelijk in Engeland een fraaie loopbaan bij Arsenal, West Bromwich Albion en Portsmouth.
Tarik Oulida, 19 januari 1974
1 duel, 90 minuten, 2 goals
Speelde maar één wedstrijd in deze campagne, maar scoorde tegen AEK Athene wel twee keer. Brak nooit door bij Ajax en vertrok naar Sevilla. Ook dat werd geen groot succes, waarna Oulida jarenlang in Japan speelde en zijn loopbaan afsloot bij ADO Den Haag.
Peter van Vossen, 21 april 1968
7 duels, 265 minuten, 0 goals
De Zeeuw behoorde tot de vaste wissels van Van Gaal. Kwam toch nog in zeven duels in actie. Eén keer had hij een basisplaats, tegen Salzburg. Van Vossen speelde onder meer voor Anderlecht, Glasgow Rangers en Feyenoord. Was nadien nog trainer van Fortuna Sittard.
Winston Bogarde, 22 oktober 1970
4 duels, 129 minuten, 0 goals
Gold als eerste stand-in als er een verdediger geblesseerd of geschorst was. Zo verving hij de geschorste Frank de Boer in de halve finale tegen Bayern. Een jaar later werd hij basisspeler. Speelde daarna voor AC Milan, Barcelona en Chelsea. Nu assistent-trainer bij Jong Ajax.
Michel Kreek, 16 januari 1971
2 duels, 59 minuten, 0 goals
Ook hij kwam in actie in dit CL-seizoen. Maar de middenvelder vertrok in november 1994 naar het Italiaanse Padova en maakte de zegetocht door Europa dus niet mee. Kreek speelde ook nog bij Perugia, Vitesse, AEK Athene en Willem II. Werkt nu in de jeugdopleiding van Ajax.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
Kluivert: de tijd vliegt, maar de herinnering is voor altijd
De tijd vliegt, maar de herinneringen zijn voor altijd. Dat schreef Patrick Kluivert zondagochtend op Twitter, bij twee foto’s van precies 25 jaar geleden. Op 24 mei 1995 bezorgde de destijds 18-jarige spits Ajax de eindzege in de Champions League, met een trefzeker ‘puntertje’ in de finale tegen AC Milan (1-0). -
PREMIUMInterview
Nathan Aké gaat met Manchester City voor treble tegen Inter: ‘Topfavoriet? Zo werkt het niet in finales’
Na jarenlange vergeefse pogingen wil Manchester City zaterdag eindelijk ‘the king of the cups’ vastgrijpen. Ook nog de Champions League dus, nu de Engelse titel en de FA Cup al binnen zijn. Nathan Aké heeft er vertrouwen in. ,,Maar er is bij ons helemaal niemand die Internazionale onderschat.’’ -
PREMIUM
Kameleon Rijkaard zou ook nu nog een topspeler zijn
Onze voetbalexpert Maarten Wijffels verkeert als jeugdspeler en journalist al bijna een leven lang in het Nederlandse profvoetbal. In Kijk op voetbal signaleert hij de laatste trends, ontwikkelingen en andere opmerkelijke zaken op de velden van wereldsport nummer 1. Vandaag bespreekt hij de finale van Ajax tegen AC Milan, die hij 25 jaar na dato in zijn geheel terugkeek. Wat viel hem op? -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
PREMIUM
Nooit viel alles zo weergaloos op zijn plaats, als in de lente van 1995
-
-
-
Nederland houdt coëfficiëntenconcurrent Portugal op afstand, Frankrijk loopt uit
Nederland heeft een aanval van Portugal op plek zes afgeslagen. Hoewel de Nederlandse ploegen geen perfecte week beleefden, slaagden de Zuid-Europeanen er niet in om te profiteren. Het verschil op de ranglijst bleef intact. Nummer vijf Frankrijk nam wél meer afstand van de jagende Nederlanders. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.