Volledig scherm
Matthijs de Ligt viert na de 1-1 tegen Benfica feest met de Ajax-aanhang © REUTERS

Hoe kan Ajax dit nog weggeven?

de scenario'sNa het gelijkspel tegen Benfica heeft Ajax overwintering in de Champions League volledig in eigen hand. Wat kan er eigenlijk nog mis gaan? Een blik op de verschillende scenario’s.

De stand en het programma in groep E ziet er als volgt uit:

Volledig scherm
© AD

Ajax sloeg de aanval van Benfica gisteravond af. Door het gelijkspel in Lissabon bleef de voorsprong van de Amsterdammers op de concurrent vier punten met nog twee wedstrijden te gaan. De Portugezen moeten nu winnen van Bayern en AEK om Ajax alsnog voorbij te gaan.

Het doemscenario:

Benfica wint van zowel Bayern als AEK. En Ajax verliest tweemaal, of verliest één partij en speelt de andere gelijk. Dan valt tegen de verwachting in alsnog het doek. Dan zijn de thuiszeges op AEK (3-0) en Benfica (1-0) en de goede uitwedstrijd tegen Bayern (1-1) ineens vergeten. Met Benfica op 10 punten zou Ajax dan met 9 of 8 punten de Europa League in gaan.

Benfica wint tweemaal, Ajax speelt tweemaal gelijk:

Ajax plaatst zich voor de knock-outfase. Beide clubs komen uit op 10 punten en in dat geval wordt niet naar het doelsaldo gekeken, maar naar het onderlinge resultaat. Dan zou het van richting veranderde schot van Noussair Mazraoui in de blessuretijd tegen Benfica echt goud waard blijken. Door die 1-0 overwinning in de Johan Cruijff Arena legt Benfica het af tegen Ajax bij gelijke stand.

Alle andere scenario’s:

Bij een nederlaag van Benfica óf een overwinning van Ajax is het meteen duidelijk. De ploeg van coach Erik Ten Hag overwintert voor het eerst sinds het seizoen 2005-2006 weer in de Champions League. De dure aankopen van afgelopen zomer hebben het gewenste resultaat opgeleverd. En talenten als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt kunnen uitkijken naar minimaal twee extra krachtmetingen op het hoogste niveau.