Volledig scherm
David Neres scoort voor Ajax tegen Real Madrid. Ajax won in Madrid met 1-4 en plaatste zich daardoor voor het eerst sinds 2003 voor de kwartfinale van de Champions League. © BSR Agency

Kan Ajax PSV na 14 jaar opvolgen?

Als Ajax het tweeluik met Juventus wint, dan is het de eerste Nederlandse club in de halve finale van de Champions League sinds 2005.

Volledig scherm
Liverpool’s Alvaro Arbeloa en Arouna Kone van PSV tijdens Liverpool - PSV (1-0) op 11 april 2007. Het was de laatste wedstrijd van een Nederlandse ploeg in de kwartfinale van de Champions League. Vanavond brengt Ajax daar verandering in. © REUTERS

PSV strandde destijds tegen AC Milan. Na een 2-0 nederlaag in Milaan was de 3-1 thuiszege net niet genoeg voor de ploeg uit Eindhoven. PSV was in 2005 gelijk ook de laatste club bij de laatste vier van buiten de top 5 van de Europese competities (Spanje, Engeland, Italië, Frankrijk, Duitsland). Ajax kan dus ook in dat opzicht iets presteren dat al 14 jaar niet meer is gebeurd. Dat geldt ook nog voor Porto (Portugal), al is die kans vrij klein na de 2-0 nederlaag bij Liverpool dinsdagavond in de eerste wedstrijd.

De laatste keer dat er net als nu twéé clubs van kleinere competities in de kwartfinale zaten, was in 2012 (Benfica uit Portugal en APOEL Nicosia uit Cyprus).

PSV was overigens ook de laatste Nederlandse club die in de kwartfinales van de Champions League uitkwam. Dat was in 2007. Toen bleek Liverpool veel te sterk (0-3 in Eindhoven, 1-0 op Anfield). Twaalf jaar later speelt Ajax dus vanavond tegen Juventus dus hoe dan ook een bijzondere wedstrijd. Een Nederlandse club bij de beste acht  van Europa is een zeldzaamheid.

Ajax zelf stond in 2003 voor het laatst in de kwartfinale van de Champions League. AC Milan won toen maar nipt. Na de 0-0 in Amsterdam werd het in Milaan 3-2 door een winnende treffer van Jon Dahl Tomasson in de blessuretijd. De trainer van Ajax was toen Ronald Koeman.

Volledig scherm
AC Milan - Ajax in 2003. Massimo Ambrosini juicht na de 1-0 van ploeggenoot Philippo Inzaghi. Namens Ajax treurt Zlatan Ibrahimovic (nummer 9). © Pim Ras
  1. Italië roept op om Champions Leaguefinale weg te halen uit Istanboel

    Italië roept op om Champions Leaguefina­le weg te halen uit Istanboel

    De Italiaanse minister van Sport, Vincenzo Spadafora, heeft de Europese voetbalbond UEFA per brief verzocht de finale van de Champions League niet in Istanboel te houden. De Turkse stad aan de Bosporus huisvest op 30 mei volgend jaar de eindstrijd van het belangrijkste Europese bekertoernooi. Na de militaire interventie van Turkije in het noorden van Syrië vindt Spadafora het echter niet kunnen dat de Champions League wordt beslist in Istanboel.