Nicolai Jorgensen in duel met Jordan Lotomba.
Volledig scherm
Nicolai Jorgensen in duel met Jordan Lotomba. © BSR Agency
1
EINDE
1
  • Steven Berghuis 18'
  • Marvin Spielmann 71'

Knokkend Feyenoord komt niet verder dan remise tegen Young Boys

VideoDat de spelers van Feyenoord onder Dick Advocaat alles geven is wel duidelijk. Tegen Young Boys bleek dat de ploeg voetballend nog altijd achter blijft. Door het gelijke spel (1-1) is overwintering in Europa ver weg.

Door Mikos Gouka

Het spandoek was simpelweg niet te missen. Achter het doel waar Kenneth Vermeer de eerste helft onder de lat stond ontvouwde de harde kern van Feyenoord maar weer eens een meesterwerk, zoals wel vaker op Europese avonden. ‘Fight for us, we’ll die for you’ stond er in koeienletters op. De boodschap voor de spelersgroep, die zo zwalkend aan het seizoen was begonnen maar onder de nieuwe trainer Dick Advocaat weer een sprankje hoop op een wederopstanding heeft gekregen, was overduidelijk. Analisten buitelen ook in deze periode over elkaar heen om over een voortdurend terugkerend onrealistisch verwachtingspatroon in de Kuip te praten.

Maar het Legioen van Feyenoord eist helemaal geen landskampioenschap, een nek-aan-nekrace met Ajax en PSV of moeilijke hoogstandjes van de spelers. Jongens die het shirt van Feyenoord dragen, hoeven slechts het snot voor ogen te lopen om de steun van de tribunes te verdienen.

Bekijk hier het interview met Orkun Kökçü:

Executie

Met fakkels en vuurwerk werd de boodschap nog wat kracht bijgezet. Op de tribune noteerde de gedelegeerde van de UEFA voor dat vergrijp maar weer eens een geldboete, maar de boodschap kon de spelers onmogelijk zijn ontgaan. En als de Colombiaan Luis Sinisterra kort na de start zijn grote kans had verzilverd, was de Kuip al meteen ontploft van vreugde.

Het bleek voor Young Boys uitstel van executie want na een kwartier stormde Ridgeciano Haps als een kamikazepiloot het zestienmetergebied van de Zwitsers in. Jordan Lotomba was te laat en aanvoerder Steven Berghuis benutte de toegekende strafschop.

Steven Berghuis zette Feyenoord vanaf de stip op voorsprong.
Volledig scherm
Steven Berghuis zette Feyenoord vanaf de stip op voorsprong. © ANP Sport

Het was de start die Advocaat, die zo hamert op meer aanvallende intenties bij zijn backs, had gewenst. De 72-jarige Hagenaar had vooraf geschaterd om een ander spandoek in de kolkende Kuip. ‘Our Dick doesn’t like Young Boys’. Dat klopte, zei de trainer voor de wedstrijd.

In de eerste helft gold dat na de 1-0 ongetwijfeld ook voor zijn spelers. Young Boys was beter, Feyenoord liep achteruit, was slordig en gaf de regie te makkelijk uit handen. De Zwitsers kregen ook kansen, maar de ploeg van trainer Gerardo Seoane kreeg de bal niet achter keeper Kenneth Vermeer.

Orkun Kökcü baalt na zijn gemiste kans.
Volledig scherm
Orkun Kökcü baalt na zijn gemiste kans. © Pim Ras Fotografie

Kunst- en vliegwerk

In de rust stormde assistent trainer John de Wolf nog voor de spelers de spelerstunnel in konden stappen naar Renato Tapia om hem op het hart te drukken vooruit te blijven verdedigen. Maar de wedstrijd ontwikkelde zich als het thuisduel met FC Porto, eerder dit seizoen in de Europa League. Young Boys was net als de Portugezen destijds voortdurend gevaarlijk en met kunst- en vliegwerk probeerde Feyenoord de minimale voorsprong te verdedigen.

Twintig minuten voor tijd ging het toch mis. Edgar Ié verrekte in een sprint met Jean-Pierre Nsamé zijn hamstring. Jan-Arie van der Heijden leek nog redding te brengen tot Marvin Spielmann alsnog genadeloos toesloeg: 1-1.

Advocaat bracht de Argentijn Marcos Senesi voor Ié en Sam Larsson voor Luis Sinisterra in de wetenschap dat de volle winst nog volop perspectief zou bieden op overwintering in Europa. Opvallend genoeg kreeg Feyenoord weer wat lucht. Orkun Kökcü én Nicolai Jørgensen kregen nog twee uitstekende kansen om de volle winst nog binnen te slepen voor de Rotterdammers. De Feyenoorders lieten hun kansen onbenut. In de slotseconden was invaller Marvin Spielmann, na een hoekschop, ook nog bijzonder dicht bij de 1-2. 

Zover kwam het niet. Desalniettemin wacht Feyenoord een zware opgave om de volgende ronde nog te bereiken.

Feyenoord-Young Boys.
Volledig scherm
Feyenoord-Young Boys. © AD