Volledig scherm
Noussair Mazraoui (l), Dusan Tadic en Andre Onana vier de 1-1 van Ajax tegen Benfica. © Getty Images

Nederland heeft rechtstreeks CL-ticket bijna terug

Dankzij het succes van Ajax in Europa heeft Nederland zijn rechtstreekse Champions League-ticket bijna weer terug. Alleen Oostenrijk kan de eredivisiekampioen van volgend seizoen nog dwarszitten.

Door Wietse Dijkstra

Nederland staat momenteel op de twaalfde plaats van de ranglijst van de UEFA en moet nog één plekje stijgen om in het seizoen 2020-2021 weer verzekerd te zijn van rechtstreekse Champions League-deelname. Omdat Ajax zich bijna heeft geplaatst voor de knock-outfase is de kans groot dat dat gaat gebeuren.

De zogenaamde coëfficiëntenlijst van de UEFA wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de afgelopen vijf jaar. Voor elk seizoen wordt het totaal aantal behaalde punten gedeeld door het aantal deelnemende clubs per land. Nederland staat nu op een totaal van 28.833, Oostenrijk op 28.850. Maar omdat Ajax bij het bereiken van de volgende ronde in de CL liefst 5 bonuspunten krijgt – een aantal dat op basis van het aantal Nederlandse deelnemers dus moet worden gedeeld door 5 – komt dat totaal naar alle waarschijnlijkheid op 29.833. Daarmee zouden we Oostenrijk al voorbij zijn.

Elke overwinning die Ajax en PSV de laatste twee speelrondes nog boeken is goed voor 0,4 punt (2 punten gedeeld door 5). Een gelijkspel levert 0,2 punt op. Dat geldt uiteraard ook voor de twee overgebleven deelnemers uit Oostenrijk – Red Bull Salzburg en Rapid Wien - dat net als Nederland nog twee van de vijf deelnemers over heeft. Het grote verschil is dat die beide clubs actief zijn in de Europa League. In dat toernooi leveren resultaten net zo veel op als in de Champions League, maar krijg je voor het bereiken van de knock-oufase geen bonuspunten.

Zijn we er dan al als Ajax een ronde verder komt? Nee. Rapid Wien maakt ondanks de laatste plaats in groep G nog altijd kans het halen van de laatste 32 in de Europa League. Maar het meeste gevaar is te duchten van Red Bull Salzburg, dat als koploper in groep B al nagenoeg zeker is van de volgende ronde en met een beetje pech punten blijft verzamelen.

De UEFA coëfficiëntenlijst