Volledig scherm
© Getty Images

Overwintert Ajax in de Champions League? Dit zijn de scenario's

Overwintering kan Ajax nauwelijks meer ontlopen, maar wordt het Champions League of Europa League? Veel hangt af van de wedstrijd van vanavond, uit bij Benfica. De scenario’s van vanavond op een rij.

Volledig scherm
Ajax viert de cruciale goal van Noussair Mazraoui in de wedstrijd tegen Benfica in Amsterdam (1-0). Door die late overwinning staat Ajax er goed voor. © Getty Images

Terwijl Ajax om 21.00 uur aan de bak moet in Estádio da Luz speelt concurrent Bayern München op dat moment de op papier eenvoudigere thuiswedstrijd tegen AEK Athene. Na deze confrontaties staan er nog maar twee wedstrijden op het programma in de poule. Eerst gaat Ajax op 27 november op bezoek bij AEK, daarna wordt het laatste groepsfaseduel in de Johan Cruijff Arena gespeeld tegen Bayern München op 12 december. Eindigt Ajax uiteindelijk op een gelijk puntenaantal dan telt onderling resultaat. 

Maar met welk gevoel Ajax richting die laatste twee wedstrijden gaat, hangt logischerwijs af van de resultaten vanavond. Daarom zetten wij de scenario’s op een rijtje.

Ajax verslaat Benfica

Ajax bepaalt. Want als de Amsterdammers vanavond winnen, is overwintering in de Champions League een feit. Ajax komt dan op tien punten en vergroot het gat met Benfica tot zeven punten – een achterstand die niet meer te overbruggen is. 

Ajax en Bayern winnen
Ajax en Bayern: 10 punten
Benfica: 3 punten
AEK: 0 punten

Ajax wint, Bayern – AEK gelijk
Ajax: 10 punten
Bayern: 8 punten
Benfica: 3 punten
AEK: 1 punt

Ajax en AEK winnen
Ajax: 10 punten
Bayern: 7 punten
Benfica: 3 punten
AEK: 3 punten

Ajax speelt gelijk tegen Benfica

Ook met een puntje zullen ze vooraf helemaal niet ontevreden zijn in Amsterdam. De voorsprong op Benfica blijft vier punten met nog twee wedstrijden te gaan. Wetende dat de Portugezen naar Bayern moeten in de volgende speelronde én gezien het gegeven dat Ajax twee wedstrijden heeft om de strijd om Champions League-overwintering in haar voordeel te beslissen, lijkt een punt op voorhand ook voldoende.

Ajax gelijk, Bayern wint
Bayern: 10 punten
Ajax: 8 punten
Benfica: 4 punten
AEK: 0 punten

Beide wedstrijden gelijk
Bayern en Ajax: 8 punten
Benfica: 4 punten
AEK: 1 punt

Ajax gelijk, AEK wint
Ajax : 8 punten
Bayern: 7 punten
Benfica: 4 punten
AEK: 3 punten

Ajax verliest van Benfica

Als Ajax vanavond verliest, wordt het een ander verhaal. Dan lijkt Bayern, als er wordt gewonnen van AEK, zeker van groepswinst en zullen Ajax en Benfica vermoedelijk gaan uitmaken wie er in het kielzog van de Duitsers overwintert in de Champions League. In dit scenario ligt poule E in elk geval helemaal open en zullen de komende twee wedstrijden cruciaal worden. En stel dat Ajax verliest met twee tegendoelpunten of meer: dan kan onderling resultaat aan het einde van de rit zomaar cruciaal zijn. Als Ajax vanavond verliest moet de club hopen dat AEK dat óók doet, want dan is overwintering in Europa in elk geval een feit.

Ajax verliest, Bayern wint
Bayern: 10 punten
Ajax: 7 punten
Benfica: 6 punten
AEK: 0 punten

Ajax verliest, Bayern – AEK gelijk
Bayern: 8 punten
Ajax: 7 punten
Benfica: 6 punten
AEK: 1 punt

Ajax verliest, AEK wint
Bayern en Ajax: 7 punten
Benfica: 6 punten
AEK: 3 punten

Bekijk hier de samenvatting van Ajax - Benfica (1-0) in Amsterdam: