Volledig scherm
© BSR Agency
1
EINDE
1
  • Gyrano Kerk 61'
  • Miljan Govedarica 34'

Slordig FC Utrecht komt tegen Bosniërs niet verder dan gelijkspel

Voorronde ELZrinjski Mostar is met het puntje dat het vanavond bij FC Utrecht haalde (1-1) dan wel de morele winnaar, de ploeg van trainer John van den Brom weet dat gezien het wedstrijdbeeld alles nog open ligt voor de return in Mostar.

Volledig scherm
© BSR Agency

Door Tim Reedijk

Coach Hari Vukas van Zrinjski Mostar werd gisteren op de persconferentie gevraagd met welk doel hij naar Utrecht was afgereisd. Het standaardantwoord ‘winnen’ nam hij nooit in de mond, nee, hij repte over ‘scoren’. Hier bij FC Utrecht een doelpuntje meepikken en dan thuis in Mostar toeslaan. Het wedstrijdbeeld was op voorhand al bepaald: FC Utrecht zou in de ziedende hitte moeten dirigeren en Zrinjski zou gokken op die ene counter.

En die kwam er. De beste speler aan de kant van de Bosniërs, Miljan Govedarica, sloeg genadeloos toe door eerst de glijdende Emil Bergström uit te kappen en toen doelman David Jensen te passeren. En dat terwijl alle kansen voor FC Utrecht waren in de eerste helft, onder meer via nieuweling Justin Lonwijk (19) die tot tweemaal toe heel dichtbij kwam, maar naast schoot en op Zrinjski-doelman Ivan Brkíc stuitte.

Achtervolging

Volledig scherm
© BSR Agency

FC Utrecht moest dus in de achtervolging, want verliezen in eigen huis was absoluut geen optie met het oog op de return volgende week in Mostar. In de tweede helft zakte Zrinjski nog dieper in en evenredig daaraan speelde Utrecht nog verder op de helft van de bezoekers. Daarbij kreeg het kansen genoeg. De ploeg van de debuterende trainer John van den Brom kreeg de beloning na een uur spelen. Gyrano Kerk maakte een wereldgoal door een afvallende bal met zijn mindere linkerbeen keihard achter uitblinker Brkíc te schieten.

Van den Brom, die bij zijn debuut nog geel kreeg voor commentaar op de leiding, hoopte nog iets te forceren met invallers Nick Venema, Patrick Joosten en Urby Emanuelson. Maar hoe verder de tijd wegtikte, hoe vervelender Zrinjski zich ging gedragen, hoe vaker het spel stil lag en hoe dichterbij de Bosniërs bij een gelijkspel kwamen. Een slotoffensief met acht minuten blessuretijd en onder meer een megakans van Nick Venema kon daar niets aan veranderen. Dus weet FC Utrecht dat het de morele verliezer is, maar dat het gezien de verhoudingen vandaag nog ruimschoots kans zou moeten hebben op een plek in de derde voorronde van de Europa League.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency