Volledig scherm
Dusan Tadic. © AP

Tadic: Deze zege is voor onze supporters

Met twee doelpunten tegen AEK Athene schoot Dusan Tadic zijn ploeg Ajax naar de achtste finales van de Champions League (2-0). ,,Deze zege is voor onze supporters en voor iedereen die van onze club houdt", zei de Serviër.,,Ze brachten onze fans in gevaar hier. Dan wil je zo graag iets terugdoen voor ze.”

Volledig scherm
Dusan Tadic. © AP


Het was Tadic niet ontgaan hoe de ruim 1200 meegereisde supporters van Ajax door hooligans van AEK Athene werden aangevallen in het olympisch stadion. De politie was massaal aanwezig maar greep vlak voor het eerste fluitsignaal niet in toen tientallen Grieken met vuurwerken en stenen de aanval zochten.

Gelukkig voor de aanwezige fans van Ajax landde een grote vuurwerkbom net een metertje buiten hun tribune. Ze schrokken wel van de metershoge steekvlam. De politie greep wel hard in toen supporters van de nummer twee van de eredivisie vuurwerk terug gooiden. Acht fans van Ajax raakten gewond door vuurwerk en het harde ingrijpen van de Griekse mobiele eenheid. Ze hoefden niet naar het ziekenhuis en lieten zich in het stadion behandelen.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Ook tijdens de wedstrijd kregen hooligans van AEK alle gelegenheid om over de sintelbaan van het stadion te lopen en met vuurwerk naar de fans van Ajax te gooien. Agenten keken toe, alsof ze vonden dat een deel van de supporters van Ajax straf verdiende omdat ze maandagavond samen met hun vrienden van Panathinaikos met fans van AEK hadden gevochten.

Matthijs de Ligt had tijdens de warming-up niet meteen door wat er in het stadion gebeurde. ,,Maar ik zag wel dat het uit de hand liep en vond dat onze voorbereiding verstoord werd. Daarom ben ik naar onze fans gelopen", vertelde de pas negentienjarige aanvoerder die weet dat Ajax na ongeregeldheden van fans rond het vorige Europese duel met Benfica een uitwedstrijd in de Champions League zonder meegereisde aanhang boven het hoofd hangt. ,,Ik hoop niet dat het zo ver komt", zei hij. ,,We hebben elkaar nodig.”

Na de gewonnen wedstrijd wilden spelers van Ajax het liefst zo snel mogelijk richting de meegereisde aanhang. ,,Maar dat kon niet meteen omdat er een gekke Griek nog in de gracht van het stadion stond en met dingen aan het gooien was", zei De Ligt. ,,Dat zag er best gevaarlijk uit.”

Uiteindelijk was het Huntelaar die als eerste speler zijn shirt richting de meegereisde aanhang wierp. Veel ploeggenoten volgden zijn voorbeeld. De ervaren spits liet even later ook op Twitter zien hoe een fan van AEK alle gelegenheid kreeg om met vuurwerk te gooien. ,,We hopen echt dat al onze fans er goed vanaf zijn gekomen en dat deze idioot snel wordt opgepakt", meldde hij.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots