Volledig scherm
© AFP

Ten Hag: uitstekende cijfers als coach in Europa

Ajax wacht vanavond een zinderende avond in Lissabon tegen Benfica. Winst betekent overwinteren in de Champions League. Een boost voor het Nederlands voetbal, maar óók voor trainer Erik ten Hag die uitstekende cijfers kan overleggen in Europa.

Door Daniël Dwarswaard

Erik ten Hag hoopt vanavond een bijzondere reeks te kunnen voorzetten. Als trainer van Ajax was hij negen keer de baas tijdens een Europese wedstrijd en niet één keer werd er verloren. De Amsterdammers overleefden onder leiding van de Tukker drie voorrondes (zes wedstrijden) tegen Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev. Ook in de poulefase van de Champions League is Ajax na wedstrijden tegen AEK Athene, Bayern München en Benfica nog ongeslagen.

In totaal coachte Ten Hag vijftien Europese wedstrijden. Met zijn vorige werkgever FC Utrecht waren dat er zes. Eéntje daarvan werd verloren van de Russische topclub Zenit St. Petersburg in de play-offs van de Europa League. Thuis had Utrecht de Russen nog verslagen. Daarvoor had FC Utrecht het kleine FC Valletta uit Malta en het Poolse Lech Poznan uitgeschakeld.

Uitstekende cijfers die Ten Hag vanavond nog wat indrukwekkender wil maken. Al na vier poulewedstrijden zeker zijn van de tweede ronde in de Champions League zou een prestatie van formaat zijn. De trainer die bij Ajax moest vechten tegen de scepsis, maar zijn ploeg bij vlagen top laat spelen. Zeker als het écht moet.

Zoals vanavond dus. De laatste wedstrijden tegen Bayern München en Benfica was de start van Ajax matig om zich daarna snel op te richten. De start moet nu anders. ,,Dat heeft met moed te maken”, vindt Ten Hag. ,,We moeten vanaf het eerste fluitsignaal ons eigen spel durven spelen.”

Profiterend ook van het feit dat Benfica moet winnen om nog een grote kans te houden op overwintering in de Champions League. Terwijl de Portugese topclub zich na drie nederlagen op rij in crisissferen bevindt. Aan Ajax om daar optimaal gebruik van te maken. Ten Hag: ,,We hebben een kans. En die willen we grijpen. We willen overwinteren of in ieder geval een grote stap zetten. Dat zal niet makkelijk worden, want Benfica heeft ook in Amsterdam laten zien dat het een goede ploeg is. Maar als we het goed doen, krijgen we ook ruimte. Die willen we benutten.”

Volledig scherm
© AFP