Volledig scherm
Lionel Messi. © Getty Images

United kan de borst nat maken: Messi op dreef tegen Engelse tegenstanders

Lionel Messi neemt het met Barcelona vanavond in de kwartfinales van de Champions League op tegen Manchester United. Op Old Trafford scoorde hij nog nooit, maar zijn statistieken tegen Engelse ploegen liegen er niet om.

Volledig scherm
Lionel Messi in duel met Paul Pogba van Manchester United. © AFP

Aanvankelijk leken Engelse teams Messi niet zo te liggen, want in de eerste tien wedstrijden tegen een ploeg uit de Premier League scoorde de Argentijn geen enkele keer. Daar kwam verandering in toen hij scoorde in de Champions League-finale van 2009 tegen Manchester United. Sindsdien heeft hij de trekker veelvuldig overgehaald tegen een Engelse ploeg. De teller staat inmiddels op 22 doelpunten in dertig wedstrijden.

Acht van zijn 22 doelpunten tegen Engelse tegenstanders maakte Messi op Engelse bodem. De Argentijnse dribbelkoning was acht keer trefzeker tegen een team uit Manchester, maar scoorde nog nooit op Old Trafford. Die acht doelpunten zijn verdeeld over Camp Nou (4), Etihad Stadium (2), het olympisch stadion in Rome (1) en Wembley (1). De laatste twee waren de Champions League-finales van respectievelijk 2009 en 2011, die Barcelona allebei won. Maar de sterspeler van Barcelona presteert niet alleen goed tegen Engelse ploegen. In 131 Champions League-duels maakte hij maar liefst 108 doelpunten.

Tegenstanders van Nederlandse en Wit-Russische komaf liggen ‘De Vlo’  het best. Zo scoorde hij tegen Nederlandse tegenstanders tien keer in vijf duels. Zes keer tegen Ajax in drie duels en vier maal tegen PSV in twee duels. Messi speelde slechts één wedstrijd tegen een Wit-Russische ploeg, BATE Borisov, maar trof toen wel twee keer doel.

Gek genoeg weet de 31-jarige Argentijn op het miljardenbal maar moeilijk te scoren tegen Spaanse tegenstanders. In zes duels wist hij ‘slechts’ twee keer het net te vinden. Alleen Portugese tegenstanders liggen hem nog slechter, daar wist hij in zes wedstrijden maar één doelpunt te maken.

Volledig scherm
Lionel Messi scoort de 1-0 voor Barcelona in de Champions Leaguewedstrijd tegen Ajax. © ANP