Volledig scherm
Anne Barnhoorn met een Gouden Kalf voor Beste Scenario voor Aanmodderfakker © anp

Aanmodderfakker beste film, Abbey Hoes in tranen als beste actrice

De film Aanmodderfakker is met drie Gouden Kalveren als grote winnaar uit de bus gekomen tijdens het Gala van de Nederlandse Film, waarvan AD.nl live verslag deed. De rolprent werd uitgeroepen tot beste film. Hoofdrolspeler Gijs Naber ging naar huis met de prijs voor beste acteur en Anne Barnhoorn scoorde een beeldje voor beste scenario voor dezelfde film.

Nabeschouwing

'Een gevoel van fris, anders en pittig', omschreef de jury Aanmodderfakker van productiebedrijf Pupkin Film. 'Bij deze film zijn er op alle niveaus de beste keuzes gemaakt door het gehele team. En het kan bijna niet anders dat zij met het maken net zo'n plezier hebben gehad als de jury tijdens het kijken.'

Aanmodderfakker is een tragikomedie van regisseur Michiel ten Horn over 'mannen die te lang jongens blijven en meisjes die te snel vrouw willen worden'.

Het Gouden Kalf voor beste actrice ging naar Abbey Hoes voor haar rol in Nena. Deze film viel ook in de prijzen in de categorie beste regie, door Saskia Diesing. Lies Visschedijk kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in Hemel op Aarde, die eveneens een Kalf won voor beste production design. De beste mannelijke bijrol was voor Ton Kas in Jongens.

Hollands Hoop werd uitgeroepen tot beste televisiedrama. Maarten Heijmans kreeg een Gouden Kalf voor beste acteur televisiedrama in Ramses en de beste actrice televisiedrama was Loes Schnepper voor haar rol in One night stand IX - voor Emilia.

Verder ging het Gouden Kalf voor beste publieksfilm naar De Nieuwe Wildernis en de speciale juryprijs naar Oorlogsgeheimen.

De Gouden Kalveren werden toegekend in 21 categorieën. In totaal dongen 108 films dit jaar mee naar de belangrijke filmprijzen. De vakjury velde het eindoordeel over 19 beeldjes, het festivalbestuur over één en het publiek ook nog één. Het gala was rechtstreeks te zien op tv bij de VPRO op NPO 2.

Volledig scherm
Abbey Hoes, voordat ze wist dat het Gouden Kalf voor beste actrice naar haar zou gaan. © Suzanne Borgdorff

Liveblog

 geen nieuwe berichten
Belangrijk

De tragikomedie Aanmodderfakker van Michiel ten Horn, die vertelt over dertigers die maar niet volwassen willen worden, heeft het Gouden Kalf voor Beste Film bemachtigd. De film is vanaf 6 november in de bioscoop te zien.
De grootste Nederlandse filmprijs werd uitgereikt door acteur Benja Bruijning en minister Jet Bussemaker. Benja is de favoriete acteur van Jet. 'Ik denk dat iedereen in de zaal wel begrijpt waarom ik Benja heb meegenomen', aldus de minister.

Belangrijk

Gijs Naber wint in de categorie Beste Acteur, voor zijn rol in Aanmodderfakker. 'Mijn uiterlijk laat het goed toe om verschillende rollen te spelen. Maar ik ben ook iemand die graag probeert zover mogelijk onder de publieke radar te blijven. Ik wil graag een mysterie blijven, ik koester een zekere onbekendheid: ik zeg ook altijd nee tegen programma's als Waku Waku en Wie Is De Mol?. Ik vind het fijn dat mensen soms pas achteraf beseffen dat ze mij hebben gezien in een film of serie', zei Gijs eerder.
'Iedereen heeft keihard aan deze film gewerkt. Een speciaal dankwoord gaat uit naar de crew van Aanmodderfakker.'

Volledig scherm
© anp
Belangrijk

Het Gouden Kalf voor beste actrice gaat naar de 20-jarige Abbey Hoes. De prijs gaat dus voorbij aan Ariane Schluter, die voor haar rol in Lucia de B. gold als grote kanshebber. In 2009 kreeg Abbey de hoofdrol in de voor een Gouden Kalf genomineerde telefilm Maite Was Hier. Ze had een hoofdrol in de film Koning Van Katoren. In 2012 begon de actrice met de acteeropleiding aan de Amsterdamse Toneelschool.
Abbey huilt tranen met tuiten, want ze had de prijs niet verwacht. 'Ik heb niets voorbereid dus eh... Dank jullie wel!'

Volledig scherm
© Suzanne Borgdorff

We willen nog even benadrukken hoe mooi actrice Abbey Hoes er vanavond uitziet in een creatie van Claes Iversen. Abbey nam de complimentjes om haar outfit vanavond maar wat graag in ontvangst. De actrice kon het niet geloven toen ze hoorde dat ze is genomineerd in de categorie Beste Actrice, voor haar rol in Nena. Zal ze winnen?

Volledig scherm
© Suzanne Borgdorff

Daar komt weer een bekend rijtje voorbij: Aanmodderfakker, Jongens en Nena. Nena gaat ervan door met de prijs voor Beste Regie, uitgereikt door Tygo Gernandt en Marwan Kenzari. Het juryrapport: 'Deze strak geregiseerde film is een feest om naar te kijken.'

Belangrijk

BN'ers Thijs Römer en Katja Schuurman zijn ook op het NFF, maar ze waren nergens te bekennen op de rode loper. Blijkbaar hebben ze een zij-ingang genomen, want Thijs reikt het UPC Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm uit.
De Dutch Directors Guild en het Netwerk Scenarioschrijvers hebben hun leden opgeroepen tijdens het gala een protestbutton te dragen tegen kabelaar UPC. De hoofdsponsor van het festival is met beide partijen al jaren verwikkeld in een verhit dispuut over auteursrechten. Daarom vinden de makers het raar dat UPC zich in Utrecht wel profileert als 'fan van de Nederlandse film'. De rechtbank gaf de scenaristen en regisseurs onlangs gelijk, maar het door de rechter opgelegde vervolgoverleg met UPC heeft nog niet tot resultaten geleid.

'Desalniettemin een prijs om trots op te zijn', aldus Thijs. Het Kalf gaat naar De Nieuwe Wildernis.

Volledig scherm
Ook Kim van Kooten is tegen UPC. © Suzanne Borgdorff
Belangrijk

De hele zaal ligt plat als het komische duo Paul Groot en Owen Schumacher als Geer en Goor een toneelstuk opvoeren. Volgend jaar komt de film van De Toppers (Gerard Joling, Rene Froger, Gordon en Jeroen van der Boom) in de bioscoop.
Ze reiken het Gouden Kalf voor beste scenario uit. Aanmodderfakker van Anne Barnhoorn wint. Barnhoorn barst ook in tranen uit, van de zenuwen.

Opvallend is dat een aantal erg goed ontvangen films, zoals de boekverfilming Dorsvloer vol confetti en de Nederlandse Oscarinzending Lucia de B., vrijwel geheel ontbreekt in het lijstje met nominaties. Ook een aantal grote titels die op het NFF in première gingen zoals Bloedlink, Brozer en De Infiltrant, is door de jury genegeerd.

Belangrijk

A'dam - Eva 2, Hollands Hoop of Ramses? Het is zo ver: de uitreiking van het beste televisiedrama. 'Een sprankelend scenario en uitdagend visuele stijl', aldus het juryrapport. Hollands Hoop wint! De acteurs gaan uit hun dak.

Belangrijk

Loes Schnepper wint! Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven nemen een lange aanloop om de prijs voor Beste Actrice Televisiedrama bekend te maken. Het is de eerste prijs voor One Night Stand IX-Voor Emilia.
Loes werkt een hele lijst aan namen af om te bedanken. 'Maar laat ik mij eerst even voorstellen', grapt ze, in tranen.

Volledig scherm
Loes in One Night Stand IX. © Filmstill
Belangrijk

Daar is de winnaar als beste acteur Televisiedrama is Maarten Heijmans in Ramses. 'Zingt, vecht, huil, bid!'

Monique Hendrickx zorgt dat het Gouden Kalf de zaal doorgaat. Ze doet alsof ze een spreekbeurt over de prestigieuze filmprijzen houdt.

Volledig scherm
Hendrickx op het 28ste Nederlandse Festival Vrouwenfilms in Assen met de Trofeeprijs in 2008. © anp

Elsie de Brauw (Duivelse Dilemma's-Symbiose), Kim van Kooten (Hollands Hoop) en Loes Schnepper (One Night Stand IV- Voor Emilia) maken kans op een Gouden Kalf in de categorie Beste Actrice Televisiedrama. Kim is met haar man Jacob Derwig aanwezig en hoopt vurig dat Hollands Hoop in de prijzen valt.

Dit zijn de nominaties in de categorie Beste Acteur Televisiedrama: Marcel Hensema (Hollands Hoop), Mads Wittermans (One Night Stand IX-VRIJ), Maarten Heijmans (Ramses).

De films Soof, De Nieuwe Wildernis en Hoe Duur Was De Suiker zijn dit jaar in de race voor de Publieksprijs. Soof is een romantische komedie over een vrouw in een midlifecrisis. De film, gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman, trok bijna 800.000 bezoekers. De Nieuwe Wildernis is een documentaire over de Oostvaardersplassen die vorig jaar bijna 700.000 mensen naar de bioscopen trok. Hoe Duur Was De Suiker was vorig jaar de openingsfilm op het Nederlands Film Festival. De bewerking van het boek van Cynthia McLeod vertelt over een slavenplantage in het koloniale Suriname. Het epos van regisseur Jean van de Velde trok in Nederland 200.000 bezoekers en was ook in Suriname zelf een grote hit.

Het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire gaat naar Ne Me Quitte Pas van Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker.

Belangrijk

Géza Weisz maakt een grap op het podium waar de zaal erg om moet lachen. 'Ik zal niet dichterbij een Gouden Kalf komen als nu.'
De genomineerden in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol zijn: Elise Schaap (Afscheid van de Maan), Lies Visschedijk (Hemel Op Aarde) en Willemijn van der Ree (Zomer).
Lies Visschedijk wint! 'Iedere tekst die ze zegt is gelaagd met een rol van glans.' Helaas, Lies is er niet. 'Lies hangt uit in het theater', is het excuus. In een video bedankt ze de crew, met een Limburgs accent.

Vivienne van den Assem straalt op het podium als ze het Kalf in de categorie Beste Mannelijke Bijrol bekend mag uitreiken. Ton Kas wint! Hij is er zelf niet, maar levert een mooie rol af in de film Jongens. Regisseur Mischa Kamp vond het een feest met Kas te werken.

Volledig scherm
© anp

Yoeri Albrecht legt uit dat het Bestuur van het Gouden Kalveren-festival heeft besloten volgend jaar een prijs voor de Nederlandse jeugdfilm in te stellen. 'Het regiseren van kinderen vraagt geduld en groot vakmanschap.' In dat kader viel dit jaar één jeugdfilm bijzonder op... De speciale juryprijs gaat naar een regisseur en naar drie jeugdige acteurs uit Oorlogsgeheimen.
Regisseur Bots: 'Ik hoop de jeugd te kunnen raken met deze film.'

Een foto van het ANP vanuit de zaal:

Volledig scherm
© anp
laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Grote kanshebbers lijken de tragikomedie Aanmodderfakker (die zes nominaties heeft gekregen) en de coming of age-drama's Hemel op aarde (vijf), Nena (vijf) en Jongens (vier). Voor die laatste film is onder meer hoofdrolspeler Gijs Blom genomineerd, die een tiener speelt die worstelt met zijn geaardheid. Hij neemt het op tegen Gijs Naber (Aanmodderfakker) en Jacob Derwig (Het Diner).

Bij de actrices lijkt Ariane Schluter (Lucia de B) de grootste kanshebber. In de categorie tv-drama heeft de serie Hollands Hoop de beste kaarten, met drie belangrijke nominaties. Ook reikt de Kring van Nederlandse Filmjournalisten op het gala een award uit.