Volledig scherm
Avengers: End Game © Disney

Avengers Endgame gaat als snelste film door miljardgrens

De 22ste film van Marvel Studios, Avengers: Endgame, breekt bijna elk bioscooprecord dat er te behalen valt. Volgens Buzzfeed News heeft de film in zijn eerste week 350 miljoen dollar binnengehaald in Amerika, en al 1,2 miljard dollar op de wereldwijde markt. Dat lukte geen enkele andere film zo snel.

De film die de derde fase van Marvels filmplan afsluit, gaat daarmee door een magische miljardgrens heen en zet een nieuwe trend voor wat films financieel kunnen binnen harken. Het is het grootste wereldwijde en Amerikaanse debuut ooit. Het verslaat daarmee de vorige nummer één, het derde deel van de Avengers-serie.

Volgens entertainmentsite The Wrap heeft de film al 144 box office-records gebroken. In maar liefst 44 landen kende de film het beste openingsweekeinde ooit. Daarnaast verbrak het voorverkooprecords en werd de film in de eerste week ook een recordaantal keer in 3D vertoond.

Een groot deel van de geldstroom komt uit China. Dat kwam voornamelijk doordat de Chinese première van Endgame tegelijkertijd plaatsvond met die in de rest van de wereld, terwijl Chinese fans in 2018 een week langer moesten wachten op Infintiy War.

De Chinese regering staat slechts 34 Hollywood-films per jaar toe om getoond te worden in de Chinese bioscopen. Binnenkort begint de vierde fase, en de eerste film die daarin uitkomt is Spider-Man: Far From Home. Ook Black Widow, T’he Eternals, Black Panther 2, Doctor Strange 2 en Guardians of the Galaxy 3 staan in de wacht.

Disney begint binnenkort ook met een Netflix-concurrent: Disney+. Ook daarop zullen verschillende Marvel-series worden gelanceerd, zoals een serie over Scarlet Witch (Elisabeth Olsen) en The Vision (Paul Bettany), en een serie over de chaos-god Loki (Tom Hiddleston).