Volledig scherm
De hoofdrolspelers van 'Chernobyl Diaries' © Videostill

Belangengroep boos over horrorfilm Tsjernobyl

Nabestaanden en belanghebbenden van de kernramp in Tsjernobyl zijn boos op de makers van de horrorfilm 'Chernobyl Diaries'. Volgens een belangenorganisatie is de film een klap in het gezicht van de circa 400.000 slachtoffers die vielen bij het ontploffen van een kernreactor in Oekraïne in 1986.

Volledig scherm
Over de kerncentrale in Tsjernobyl wordt momenteel een betonnen schild gebouwd. © afp

In de film gaat een groep Amerikaanse toeristen op reis naar Tsjernobyl. Tijdens een excursie door het verlaten rampgebied in het plaatsje Pripyat krijgt de bus waarin de groep vervoerd wordt pech. De leden worden daarop geteisterd door mysterieuze 'overlevenden' en vreemde mutanten.

Absurd
Een belangengroep heeft opgeroepen tot een boycot van de film. Men neemt het de makers bijzonder kwalijk dat ze op een absurde wijze munt proberen te slaan uit een dusdanig ernstige ramp als deze.

In een verklaring zegt Friends Of Chernobyl Centers het volgende: 'De echte horror van deze gebeurtenis zijn de duizenden doden, de 400.000 gewonden en verminkten en de 5 miljoen mensen die nog altijd op verontreinigde grond moeten leven en elke dag het risico lopen om kanker op te lopen of anderszins ziek te worden.

De film gaat deze week in première in de Verenigde Staten en is vanaf 14 juni in de Nederlandse bioscopen te zien.