Volledig scherm
Sylvester Stallone in Creed. © PR

Bioscoop-aanraders voor het begin van volgend jaar

Wat gaat het nieuwe filmjaar ons brengen? Filmredacteur Ab Zagt blikt vooruit en zag al enkele veelbelovende titels.

Volledig scherm
Filmredacteur Ab Zagt © AD

Behalve de Vlamingen is er nog een bevolkingsgroep die handenwrijvend kennis nam van de blamage dat het Nederlands elftal dit jaar niet naar het EK Voetbal gaat: de Nederlandse bioscoopexploitanten. Zij redeneren dat verlaagde interesse in het voetbal meer publiek trekt naar de bioscoop. Als de zomer ook nog verregent kan het filmjaar 2016 al niet meer kapot. In commercieel opzicht althans, want met de kwaliteit van het filmaanbod is het natuurlijk afwachten.

De voortekenen zijn goed. Uit het filmmekka Hollywood komen gunstige berichten. Zo zou zelfs Sylvester Stallone in de boksfilm Creed de rol van zijn leven spelen als zijn alter ego Rocky die nu als trainer opdraaft. Geruchten over een mogelijke Oscarnominatie doen al maanden de ronde. En als Stallone aan de beurt komt, waarom dan Leonardo DiCaprio niet? In het drama The Revenant moest hij zulke ontberingen doorstaan - inclusief een worstelpartij met een grizzlybeer - dat hij alleen al om deze scène genomineerd moet worden.

Superhelden
Veelbelovend is ook de rol van Jennifer Lawrence in Joy. Zij speelt daarin een huissloof die een zwabber (de Miracle Mop) uitvindt waarna haar treurige leven een andere wending krijgt. Het is allemaal echt gebeurd. Een zeer eigenzinnige kijk op de Amerikaanse droom, waarin oplichters onvermijdelijk schijnen te zijn. Commerciële kanshebbers op succes zijn lastiger te voorspellen. Is het Nederlandse publiek de Amerikaanse superhelden echt beu? Hoe zal het dan de combifilm Batman/Superman: Dawn of Justice moeten vergaan? Of de X-Men Apocalypse, Captain America: Civil War of het vervolg op Independence Day? Om nog maar te zwijgen over Ghostbusters met alleen maar vrouwelijke geestenverdrijvers in de hoofdrol?

Geheide hits zijn er ook: natuurlijk Finding Dory (het langverwachte vervolg op Finding Nemo), Ice Age 5, een live-actionversie van Jungle Book, de volgende Jason Bournefilm en natuurlijk de nieuwe Bridget Jones-komedie waarin zij een baby krijgt. De Nederlandse hoop in bange dagen? Producenten mikken vooral op boekverfilmingen (Knielen op een bed violen, Tonio, De Helleveeg, De Held, Nooit Meer Slapen). Slechts een handvol regisseur durft een eigen scenario te verfilmen, onder wie Dick Maas (de leeuwenthriller Prooi), Martin Koolhoven (de western Brimstone) en Johan Nijenhuis (de romantische komedie Rokjesdag).

Wat zijn voor begin 2016 de aanraders?

1. Spotlight
Een van de beste films over old schooljournalistiek, voor de intrede van het internettijdperk. Het schandaal rond priesters in Boston die kinderen misbruiken wordt door het onderzoeksteam van een plaatselijke krant tot op de bodem uitgezocht. Film, met onder anderen Stanley Tucci, Michael Keaton en Mark Ruffalo, kan zich meten met All the President 's Men.

2. Room
Een moeder en haar zoontje van 5 zitten beiden opgesloten in een kamer. Totaal op elkaar aangewezen.  De gruwelijke werkelijkheid wordt snel kenbaar gemaakt. Een van de beklemmendste films van de laatste jaren. Brie Larson als de moeder verdient alle denkbare acteerprijzen. Haar zoontje Jacob Tremblay is fenomenaal in al zijn kwetsbaarheid.

3. The Revenant
Regisseur Alejandro Inarritu vertelt weer een overdonderend drama over een man die onder onmenselijke omstandigheden moet zien te overleven. Leonardo DiCaprio maakt een verpletterende indruk als de vader die na door een grizzlybeer onder handen te zijn genomen alleen maar wil leven om wraak te nemen op de moordenaar van zijn zoon. Wie is wreder: de mens of de natuur?