Volledig scherm
In de film wordt uit groene Heineken-flesjes gedronken. Maar die bestonden in Nederland nog niet in ontvoeringsjaar 1983.De filmmakers hadden bruine pijpjes moeten gebruiken. © PR

Blunder: foute bierflesjes in nieuwe Heineken-speelfilm

UpdateIn de nieuwe Amerikaanse speelfilm Kidnapping Mr. Heineken, met in de hoofdrol Anthony Hopkins, is een enorme blunder gemaakt. Er wordt bier gedronken uit groene flesjes, maar die bestonden in Nederland nog niet in 1983: het jaar dat de biermagnaat werd ontvoerd.

De fout werd vandaag ontdekt door medewerkers van de Radio 10-ochtendshow Tim In de Morgen. Zij vroegen de Zoetermeerse bierfanaat en Heineken-verzamelaar Patrick Bennis (41) om opheldering. ,,Het is een bizarre fout, omdat de makers van de film op de allerkleinste details hebben gelet. Zelfs de politieauto's zijn van het model dat in het ontvoeringsjaar rondreed'', aldus een verbijsterde Bennis.

Aan het AD geeft hij meer uitleg over de in zijn ogen historische misser. ,,In 1983 werden er in Nederland alleen bruine pijpjes Heineken verkocht en geen groene zoals in de film is te zien. Al met al een blunder van de bovenste plank''. Hij vermoedt waar het fout kon gaan. ,,De flesjes die Heineken naar het buitenland exporteerde zijn altijd al groen geweest. Het productieteam heeft dat over het hoofd gezien. Oliedom!'' In Nederland zijn de groene flesjes pas sinds 2 jaar in omloop, zo benadrukt de Heineken-fanaat die in 30 jaar tijd al zo'n 15.000 items van zijn geliefde merk verzamelde.

Geen sluikreclame
Mocht de film ooit op dvd verschijnen dan wordt het schijfje geen onderdeel van zijn imposante collectie. ,,Dit heeft niks met Heineken te maken. Misschien dat ik 'm op termijn aanschaf. Maar dan alleen als de film voor een luttel bedrag in de opruimingsbakken ligt''. Volgens Bennis is het groene flesje in geen geval sluikreclame van Heineken. ,,Het bedrijf heeft geen stuiver in die film gestoken. Het is en blijft dus een domme fout. De zoveelste trouwens. In de film zit ook een scene waarin te zien is hoe vanuit een gevangenis wordt gebeld. Dat mocht in die jaren helemaal niet''.

De verzamelaar uit Zoetermeer is niet de eerste met gepeperde kritiek op de film die eerst in de VS en vervolgens in juni in Nederland in première gaat. Amerikaanse recensenten hebben Kidnapping Mr. Heineken genadeloos afgekraakt. Gesproken wordt over een banale vertoning en een overdosis dooddoeners. Peter R. de Vries, op wiens boek de film is gebaseerd, is al even ontevreden over de film. Hij heeft aangegeven niet naar de première in Amerika te zullen gaan omdat de getoonde feiten voor een deel niet stroken met de werkelijkheid.

Volledig scherm
De acteurs drinken in de Heinekenfilm uit de verkeerde kleur flesjes. © YouTube