Volledig scherm
© Turks Fruit

'De beste naaktscènes uit de Nederlandse film'

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft dit jaar 'naakt' als hoofdthema. De keuze is volgens het NFF een knipoog naar een van de meest hardnekkige clichés die over de Nederlandse film bestaat: de films van Hollandse bodem komen met een honderd procent blootgarantie. Het thema is voor magazine Preview aanleiding om uit al het 'functioneel naakt' een top tien samen te stellen van de beste naaktscènes uit de Nederlandse film.

Volledig scherm
© Hemel

10. Hemel

Sacha Polak, van wie dit jaar de documentaire Nieuwe Tieten op het NFF te zien is, heeft net de top 10 gehaald met haar bioscoopdebuut als regisseuse uit 2012. De film gaat over Hemel (Hannah Hoekstra), een meisje van begin twintig, dat seksueel haar grenzen verkent. De film won een prestigieuze Fipresci Award.

Volledig scherm
© Komt een vrouw bij de dokter

9. Komt een vrouw bij de dokter

De verfilming van Kluuns roman Komt een vrouw bij de dokter staat op plek 9. 'Een ode aan overspel' noemde een NRC-recensent de film in 2009.

Volledig scherm
© Zomerhitte

8. Zomerhitte

Sophie Hilbrand (32) en partner Waldemar Torenstra (33) geven gestalte aan Jan Wolkers' liefdeskoppel in het zwoele Zomerhitte. Het regiedebuut van Monique van der Ven heeft alle typische Wolkers-ingrediënten en dus ook functioneel naakt. Hoofdrolspeler Sophie Hilbrand dartelt in de film poedelnaakt op het strand van Texel. 'Het naakt moet een functie hebben. Niet van 'nou dan lopen we allemaal maar bloot door het beeld heen',' aldus de presentatrice.

Volledig scherm
© De Passievrucht

7. De passievrucht

Het is geen geheim dat Carice van Houten al heel veel mannen en minnaars heeft versleten. Voor de camera welteverstaan. Haar borsten zijn volgens Preview tot ver over de grenzen beroemd door Zwartboek en Game of Thrones. Het begon voor Van Houten met een triootje met Halina Reijn en Peter Paul Muller in De Passievrucht uit 2003.

Volledig scherm
© Oesters van Nam Kee

6. Oesters van Nam Kee

Katja Schuurman is volgens velen de mooiste actrice van Nederland. In deze boekverfilming uit 2002 gaat ze als sexy stripper voor het eerst op het grote doek uit de kleren.

Volledig scherm
© Ik ook van jou

5. Ik ook van jou

Net als op nummer 6 staat op nummer 5 ook een boekverfilming met een ex-soapie in de hoofdrol. Angela Schijf biedt volgens het magazine Preview 'een overkill aan naakt en seks'.

Volledig scherm
© Flodder

4. Flodder

'Maar buurman, wat doet u nu' is misschien wel de bekendste quote uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Seksbom Tatjana was in een klap wereldberoemd in eigen land na garageseks met haar buurman op de motorkap van diens auto in de filmklassieker van Dick Maas uit 1996.

Volledig scherm
© Schatjes

3. Schatjes

Ruud van Hemert maakte in 1984 een sterk filmdebuut als regisseur van een originele komedie over de oorlog tussen het ouderpaar Peter Faber en Geert de Jong. Hun dochter Akkemay, tijdens de opnames slechts vijftien jaar, had een stomende seksscène met haar tennisleraar.

Volledig scherm
© Spetters

2. Spetters

Paul Verhoeven heeft in zijn Nederlandse carrière veel spraakmakende films gemaakt, maar Spetters spant toch wel de kroon. De regisseur en zijn scenarist werden in 1980 beschuldigd van seksisme. De film zou amoreel, plat en zelfs fascistisch zijn. Toch stroomde het publiek toe om dit tijdsbeeld van een steeds meer materialistisch ingestelde jeugd te bekijken.

Volledig scherm
© Turks Fruit

1. Turks Fruit

De allerbeste seksscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis ziet de filmkijker volgens Preview in de boekverfilming Turks Fruit. Rutger Hauer en Monique van der Ven zijn een groot deel van de film naakt te zien. 'De beste film die ik ooit heb gemaakt', zegt Hauer over Paul Verhoevens speelfilm uit 1973.