Volledig scherm
© Filmstill

De Surprise is waardige opvolger van Karakter

recensieZonder twijfel spelen Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan het vreemdste liefdeskoppel uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Twee zielen die elkaar ontmoeten op het moment dat beiden een einde aan hun leven willen maken, maar toch opeens voor het eerst de ware liefde in de ogen kijken.

Tragikomedie

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  De Surprise

Probleem: beiden hebben zich ingeschreven bij een kantoor dat tegen een behoorlijke vergoeding mensen uit de weg ruimt. Ook al hebben de twee verliefde klanten later spijt van dit contract, een weg terug is er niet.

Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) baseerde zijn film op een werk van Belcampo uit 1968. Hij zette het basisgegeven van dit korte verhaal helemaal naar zijn hand. De regisseur wilde het 24 jaar geleden al verfilmen. Zijn geduld is beloond: De Surprise is een waardige opvolger van Karakter (1997), waarmee Van Diem een Oscar won.

Van Koningsbrugge speelt de enige nazaat van een rijke weduwe met een kolossaal landgoed. Als zijn moeder is gestorven, wil hij zijn diepste wens vervullen: zo snel mogelijk zijn leven beëindigen. Een bureau dat is gespecialiseerd in het vervullen van deze wens lijkt de ideale oplossing. Maar dan ontmoet hij een jonge vrouw, gespeeld door Georgina Verbaan, die hetzelfde voornemen heeft. Hoe kunnen zij hun liefde bezegelen zonder het loodje te leggen?

Van Diem maakt van De Surprise een rijk geschakeerde tragikomedie die soms bizar en bitter is, maar ook aangrijpend, romantisch, teder en subtiel. De keuze van zijn hoofdrolspelers was een gouden greep: Van Koningsbrugge en Verbaan laten nog niet eerder benutte aspecten van hun acteertalent zien. Een romantische komedie, zoals de distributeur wil doen geloven, is De Surprise zeker niet. Van Diem vertelt een zorgvuldig afgewogen verhaal met enkele verrassende en ontroerende plotwendingen.

Regie: Mike van Diem. Hoofdrollen: Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan en Jan Decleir.

Lees hier meer filmrecensies.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement