Volledig scherm
© anp

Distributeur A-Film stevent af op faillissement

Filmdistributeur A-Film Benelux, één van de grote onafhankelijke Nederlandse filmdistributeurs, stevent af op een faillissement. Het bedrijf heeft zaterdag een bericht daarover van Quote bevestigd. Maandag wordt surseance van betaling aangevraagd omdat A-Film niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

A-Film werd in het verleden groot door het uitbrengen van veelgeprezen en bekroonde films als The Lord of the Rings, Zwartboek, Brokeback Mountain en The Pianist. Recent bracht A-Film nog het succesvolle historische epos Michiel de Ruyter uit in de bioscopen.

De schuldenlast van A-Film zou in de tientallen miljoenen euro's lopen. Een van de schuldeisers is de Rabobank. 'Het is al jaren sappelen, en deze beslissing moeten we helaas nemen,' aldus directeur Sim van Veen tegen Quote over de surceance.
 
De distributeur begon in 1999. Sinds het vertrek van oprichters Pim Hermeling en San Fu Maltha in 2008 ging het minder goed met het bedrijf, al waren er nog successen als Alles is Liefde en Verliefd op Ibiza. Twee jaar geleden fuseerde A-Film met de collega Benelux Films. A-Film heeft twintig mensen in dienst.