Volledig scherm
Peter Fonda in 2010 tijdens het Best Buddies Gala op het Film Festival van Toronto. © AFP

Easy Rider-acteur Peter Fonda (79) overleden

De Amerikaanse acteur Peter Fonda is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. ,,Het is met groot verdriet dat we het nieuws delen dat Peter Fonda is overleden. Hij is vrijdag in zijn huis in Los Angeles, omringd door familie, vredig overleden’’, aldus de nabestaanden in een korte verklaring.

Peter Fonda overleed aan de gevolgen van longkanker. Hij was de zoon van Henry Fonda en de jongere broer van Jane Fonda, beiden ook beroemde acteurs.

Fonda werd vooral bekend door zijn rol van Wyatt in de door Dennis Hopper geregisseerde roadmovie Easy Rider uit 1969. Fonda deed voor deze film ook de productie en schreef het scenario. De film werd voor het relatief bescheiden bedrag van 400.000 dollar gemaakt en leverde door de jaren heen tientallen miljoenen op.

Zijn scenario voor Easy Rider werd genomineerd voor een Oscar. In 1997 kreeg Fonda een Oscar-nominatie voor beste acteur in Ulee’s Gold. Voor zijn hoofdrol als de weduwnaar en imker Ulee in die film won hij een Golden Globe Award. 

  1. ‘Marvel-fans laten Netflix vallen voor Disney+’

    ‘Mar­vel-fans laten Netflix vallen voor Disney+’

    Het lijkt er sterk op dat fans van Marvel en Star Wars hun Netflix-abonnement aan de kant zetten voor Disney+. Uit onderzoek van deze site, waar ruim 24.000 respondenten aan deelnamen, zegt 54 procent een abonnement op Disney+ aan te gaan schaffen. 21 procent van de ondervraagden is van plan daarvoor een andere dienst op te zeggen. Opvallend: vooral Netflix moet het ontgelden. Meer dan eenderde van dat aantal wil hun abonnement op deze streamingdienst stopzetten.