Volledig scherm
Rania Youssef © AFP

Egyptische actrice riskeert 5 jaar cel vanwege te blote jurk op filmfestival

De Egyptische actrice Rania Youssef heeft zich de woede van haar landgenoten op de hals gehaald met haar weinig verhullende kledingkeuze op het filmfestival van Caïro. Met haar doorschijnende jurk zou ze geen respect hebben getoond voor de Egyptische waarden en normen en zelfs hebben ‘aangezet tot ontucht’. Youssef riskeert daarmee een celstraf van vijf jaar.  

De 44-jarige actrice verscheen afgelopen donderdag op de slotceremonie van het Internationaal Filmfestival in Egypte in een zwarte body met daaroverheen een lange, doorzichtige, kanten jurk. Dat veroorzaakte een grote rel in haar land. Ze werd aangeklaagd door twee advocaten, Samir Sabri en Amro Abdelsalam, wegens ‘openbare obsceniteit’. De zaak komt in januari voor.

Advocaat Sabri, die erom bekend staat beroemdheden voor de rechter te dagen, zei tegen persbureau AFP dat haar verschijning ‘niet overeenstemt met de maatschappelijke waarden, traditie en moraal’ en dat Youssef op die manier ‘de reputatie van het festival en van Egyptische vrouwen in het bijzonder’ ondermijnt. 

Volledig scherm
Rania Youssef © AFP

Excuses

Ook de vakbond voor Egyptische acteurs en actrices zou die mening zijn toegedaan. Youssef, lid van die vakbond, heeft zich ondertussen op Twitter verontschuldigd. ,,Ik heb mijn kledingkeuze niet goed ingeschat. Het was de eerste keer dat ik deze jurk droeg en ik besefte niet hoeveel woede ik ermee zou uitlokken’’, zei ze. ,,Ik bevestig hierbij nog eens dat ik trouw ben aan de Egyptische waarden waarmee ik ben opgegroeid’’, voegde ze daaraan toe. 

Of die openbare boetedoening voldoende is om een celstraf te ontlopen is nog maar de vraag. Vorig jaar werd een Egyptische popzangeres veroordeeld tot twee jaar celstraf voor een video die als provocerend werd gezien. In hoger beroep werd die straf uiteindelijk teruggebracht tot één jaar. 

  1. ‘Marvel-fans laten Netflix vallen voor Disney+’

    ‘Mar­vel-fans laten Netflix vallen voor Disney+’

    Het lijkt er sterk op dat fans van Marvel en Star Wars hun Netflix-abonnement aan de kant zetten voor Disney+. Uit onderzoek van deze site, waar ruim 24.000 respondenten aan deelnamen, zegt 54 procent een abonnement op Disney+ aan te gaan schaffen. 21 procent van de ondervraagden is van plan daarvoor een andere dienst op te zeggen. Opvallend: vooral Netflix moet het ontgelden. Meer dan eenderde van dat aantal wil hun abonnement op deze streamingdienst stopzetten.