'Einstein was zonder meer een schuinsmarcheerder'

VideoIedereen weet wie de geniale natuurkundige Albert Einstein (1879-1955) was, maar wat weten we over zijn persoonlijke leven? De tiendelige dramaserie Genius beantwoordt alle vragen. ,,Hij was zonder meer een schuinsmarcheerder."

Volledig scherm
© National Geographic
Quote

Hij was principieel, avontuurlijk en nam het niet zo nauw met de huwelijkse trouw

Ron Howard

Regisseur Ron Howard wist precies wat de dramaserie Genius nièt moest zijn. ,,We wilden er geen wetenschappelijke verhandeling of historische studie van maken. Het moest toegankelijk blijven voor een groot publiek. Maar we wilden ook dat het geschiedkundige gedeelte en de theorieën van Einstein correct voorgesteld werden zonder de waarheid geweld aan te doen. Dat vereiste veel gepuzzel."

De serie Genius, gemaakt in opdracht van de televisiezender National Geographic, belicht vooral de mens die de baanbrekende relativiteitstheorie bedacht. Voor de makers was dat geen geringe opgave.

Howard: ,,Aanvankelijk wilden we een speelfilm maken, maar het materiaal dat we als basis hadden - de biografie van Walter Isaacson: Einstein, his Life and Universe - was zo veelomvattend dat een tiendelige serie meer op zijn plaats was. Albert Einstein was een buitengewoon interessante man die vol tegenstrijdigheden zat. Hij was principieel, avontuurlijk en nam het niet zo nauw met de huwelijkse trouw."

Secretaresse
Alle betrokkenen bij Genius waren zeer verbaasd dat Einstein een notoire schuinsmarcheerder was. In een van de eerste scénes grijpt Einstein - toen al op gevorderde leeftijd - zijn jonge secretaresse die hij tegen het schoolbord in zijn werkkamer heftig bemint.,,Ik wist niet dat Einstein zoveel affaires in zijn leven had," zegt Howard die gespecialiseerd is in speelfilms over echte gebeurtenissen (Apollo 13, A Beautiful Mind, Frost/Nixon). ,,Hij was een man met een tomeloze energie en nieuwsgierigheid. Dat paste hij ook toe in zijn relaties."

,,Eigenlijk", zo meent actrice Emily Watson, die Elsa - de tweede echtgenote van Einstein - speelt, ,,was Einstein een groot kind dat nooit echt volwassen is geworden. Hij wilde alles onderzoeken, ook vrouwen."

Volledig scherm
Johnny Flynn als de jonge Einstein. © National Geographic
Volledig scherm
© National Geographic

Elsa was volgens Watson op de hoogte van het veelvuldige overspel van haar man. Zij tolereerde het. ,,Hun verhouding had zeker een romantisch karakter, maar het was ook een verstandshuwelijk. Elsa was ook min of meer zijn manager, zoals Brian Epstein dat voor The Beatles was. Zij regelde zijn zaken en zijn optredens als spreker. Ik meen ook dat zij zijn leven heeft gered. Door haar aandringen zijn beiden op tijd uit het nazi-Duitsland vertrokken, anders was het echtpaar zeker vermoord."

In de ogen van Watson (Breaking the Waves, Angela's Ashes) was Einstein een van de eerste rocksterren. Dat maakte hem voor vrouwen heel interessant. ,,Hij had zeker groupies om zich heen maar ook door zijn onconventionele gedrag was hij een rebel die de gevestigde orde aanviel. Dat bracht hem in problemen toen hij in Amerika wilde gaan werken."

Atoombom
Het leven van Einstein wordt zo nauwkeurig mogelijk naverteld. Twee acteurs spelen hem. De jonge versie komt voor rekening van de onbekende Johnny Flynn, de oudere wordt door Oscarwinnaar Geoffrey Rush vertolkt, bekend van Shine waarin hij de geniale pianist David Helfgott speelde.

,,Einstein is wat mij betreft een van de weinige mensen die aanspraak kunnen maken op de titel genie", meent Rush. ,,Maar hij was ook een persoonlijkheid die de wereld beter wilde maken. In dat opzicht is hij te vergelijken met Mandela en Gandhi. Einstein was doodsbang dat zijn werk gebruikt zouden worden voor de productie van wapens, zoals de atoombom. Maar wanneer is iemand een genie? Ik ken geen enkele acteur die deze benaming verdient."

Rush liet zich in zijn vertolking onder meer inspireren door de filmkomiek Harpo Marx, een van de Marx Brothers. ,,Ik heb beelden gezien van Einstein bij een persconferentie in een zaal vol keurig geklede heren. Hij saboteerde de boel met zijn grappen. Niet voor niets was Charlie Chaplin een van zijn beste vrienden. Hij liet zich graag omringen met bekende mensen. Zo heeft hij ook Marilyn Monroe ooit ontmoet. Voor mij is Einstein een van de boeiendste mensen die ik ooit heb vertolkt. En dat zegt een acteur die ook Markies De Sade heeft gespeeld."

Genius begint op 23 april op de zender National Geographic

Volledig scherm
Emily Watson als Elsa Einstein. © National Geographic