Volledig scherm
De award voor de film Once Upon A Time... In Hollywood. © WireImage

En de Golden Globe voor beste film gaat naar...

De films Once Upon A Time... In Hollywood en 1917 zijn er zondagavond vandoor gegaan met de Golden Globes voor beste films. Het werk van Quentin Tarantino werd bekroond met de award voor beste comedy of musical, 1917 van Sam Mendes won in de categorie drama.

De regisseurs van beide films vielen eerder op de avond ook al in de prijzen. Quentin Tarantino werd bekroond voor het script van Once Upon A Time... In Hollywood, en versloeg daarmee Dolemite Is My Name, Jojo Rabbit, Knives Out en Rocketman. Sam Mendes kreeg een prijs voor de regie van 1917

In zijn dankwoord riep hij het publiek en de kijkers thuis op om de film, die is gebaseerd op het oorlogsverhaal van zijn opa, in de bioscoop te gaan bekijken. De film versloeg in de dramacategorie The Two Popes, The Irishman, Joker en Marriage Story.

Beste actrice

Renee Zellweger en Awkwafina wonnen de belangrijkste prijzen voor beste actrice. Zellweger won voor haar vertolking van Judy Garland in de biopic Judy. Awkwafina won de Globe voor haar eerste hoofdrol, in The Farewell. De film gaat over een Chinese familie die afscheid neemt van de oma, die zelf niet weet dat ze terminaal ziek is. De actrice, die eigenlijk Nora Lum heet, noemde het geweldig dat ze voor de eerste keer bij de Golden Globes was en nog een award won ook. Ze grapte over het beeldje: ,,Als het ooit bergafwaarts gaat met mijn carrière, dan kan ik deze nog verkopen.’’

Taron Egerton (Rocketman) en Joaquin Phoenix (Joker) werden uitgeroepen tot de winnaars in de categorie beste acteur. 

Volledig scherm
Renee Zellweger. © Chris Pizzello/Invision/AP

Lege handen

Hoewel Netflix de meeste nominaties wist te veroveren, eindigde het nagenoeg met lege handen. De streamingdienst won slechts twee Globes. Vooral in de filmcategorieën viel de winst voor Netflix tegen. Het bedrijf zette dit jaar groot in op film met onder andere The Irishman, Marriage Story en The Two Popes, maar dat leverde slechts één award op: Laura Dern won in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor haar werk in Marriage Story. De andere prijs voor de streamingdienst ging naar Olivia Colman, voor haar vertolking van koningin Elizabeth in dramaserie The Crown.

HBO scoorde beduidend beter. De zender won de prijs voor beste dramaserie voor Succession, beste miniserie voor Chernobyl en awards voor de beste acteur (Brian Cox voor Succession) en beste mannelijke bijrol (Stellan Skarsgård voor Chernobyl).

Ricky Gervais presenteerde voor de vijfde keer de Golden Globes. Daarbij spaarde hij Hollywood niet. Bekijk hier de beelden: