Voorstudies van het karakter Gollum uit de Tolkien-films.
Volledig scherm
Voorstudies van het karakter Gollum uit de Tolkien-films. © ap

Erven Tolkien slepen producenten Hobbitfilm voor rechter

De erfgenamen van J.R.R. Tolkien, schrijver van The Hobbit en The Lord of the Rings, dagen de producenten van de gelijknamige films voor de rechter. Omdat die zich niet aan de afspraken over merchandising zouden hebben gehouden, eisen de erfgenamen een schadevergoeding van 80 miljoen dollar (62 miljoen euro).

De aanklacht is deze week ingediend bij een rechtbank in Los Angeles en onder meer gericht aan filmmaatschappij Warner Bros en haar dochterbedrijf New Line. De nabestaanden van de in 1973 overleden schrijver vinden dat uit de films 'moreel discutabele' producten zijn voortgekomen.

Online gokspel
De erfgenamen zeggen dat de decennia oude overeenkomst over filmmerchandising alleen voorziet in tastbare producten, zoals speelgoedpoppetjes en kleding. Over het elektronisch uitbaten van het verfilmde werk van Tolkien wordt niet gerept. Hun actie komt vooral voort uit onvrede over een online gokspel en andere digitale marketingproducten.

'Onherstelbare schade'
De familie vindt dat de producenten niet alleen de overeenkomst hebben geschonden, maar ook 'onherstelbare schade' hebben toegebracht aan Tolkiens nalatenschap. Ze zeggen de afgelopen tijd uitvoerig, maar vruchteloos met de betrokkenen over de kwestie te hebben overlegd.

Over een week gaat in Nieuw-Zeeland de eerste film van de Hobbit-trilogie in première, An Unexpected Journey, geregisseerd door Peter Jackson.