Volledig scherm
Jeroen van Koningsbrugge en Thekla Reuten. © DFW

Gangster moet kiezen: misdaad of gezin

filmrecensie,We sein een gesin.'' In plat Amsterdams houdt de opgefokte gangster Eddie (Jeroen van Koningsbrugge) zijn geblondeerde vrouw Sylvia (Thekla Reuten) voor dat zijn leven alleen om haar en hun beide kinderen draait.

misdaaddrama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Schone Handen

Maar in alles wat hij uitspookt - vage drugsdeals, afpersing en het elimineren van verraders - bewijst Eddie het tegendeel. Een pillenverslaving helpt ook niet mee om harmonieus familiegeluk na te streven. Schone Handen, de verfilming van het gelijknamige boek uit 2007 van René Appel, is voor Nederlandse begrippen een ongebruikelijke misdaadfilm. Alles draait nu eens niet om een plat plot - zoals recent in de verfilmingen van De Reünie en Rendez-Vous het geval was - maar meer om sterke karakters die in een neerwaartse spiraal verzeild raken en zichzelf panisch proberen te redden.

Regisseur Tjebbo Penning geeft dit familiedrama vaart met enkele pakkende actiescènes en verbaal geweld, waarmee Van Koningsbrugge - als een soort doorgedraaid neefje van Holleeder - heerlijk uit de voeten kan.
Schone Handen leunt zwaar op de vertolkingen van de belangrijkste hoofdrolspelers. Vooral Reuten is sterk in het tonen van het voortdurende dilemma van Sylvia: blijf ik bij Eddie, of ga ik weg? En is dat laatste eigenlijk wel mogelijk?

Haar voortdurende twijfel geeft deze misdaadfilm een duidelijke meerwaarde. Ook Eddie zit klem: kiest hij voor zijn gezin of de misdaad? Wat heeft hem het meest in zijn greep? Is er een uitweg? Deze vragen beheersen de film tot en met de laatste minuut.

Regie: Tjebbo Penning. Hoofdrollen: Jeroen van Koningsbrugge, Thekla Reuten, Teun Kuilboer en Angela Schijf.