Volledig scherm
© EPA

Geen Oscar voor Nederlanders, Bombshell wint make-up

Bij de 92ste uitreiking van de Oscars zijn de twee genomineerde Nederlandse kanshebbers – de grimeurs Arjen Tuiten (voor zijn bijdrage aan de Disney-film Maleficent Mistress of Evil) en Tristan Versluis (voor de oorlogsfilm 1917) – in de categorie Beste Make Up en Haarstyling buiten de prijzen gevallen.

Volledig scherm
Arjen Tuiten. © Getty Images

De Oscar ging naar Bombshell, het drama over het MeToo-schandaal bij zender Fox. Van tevoren had Tuiten in een interview met het AD al, op basis van andere uitreikingen, voorspeld dat de onderscheiding niet naar hem zou gaan.

Twee jaar geleden was Tuiten ook al genomineerd voor een Oscar dankzij zijn bijdrage aan de film Wonder. Maar de Nederlander, die al bijna twintig jaar in Hollywood woont, heeft er alle vertrouwen in dat hij binnen afzienbare tijd weer een nominatie voor een Oscar binnenspeelt. De laatste grote film waaraan hij onlangs meewerkte is Ghostbusters.

Grimeur Kazu Hiro, die de prijs won voor Bombshell, kreeg de Oscar vooral voor de transformaties van actrice Charlize Theron in ‘anchor woman’ Megyn Kelly en John Lithgow tot Fox-baas Roger Ailes. Eerder won Hiro al een beeldje voor zijn werk aan de film Darkest Hour, over de Britse premier Winston Churchill.