Een foto die is geplaatst door Doutzen Kroes (@doutzen) op

Geen selfie voor Doutzen Kroes in Cannes

ColumnFilmjournalist Ab Zagt weet alles over het prestigieuze Filmfestival van Cannes, dat jaarlijks wordt gehouden in de derde week van mei. In zijn columns geeft Ab een kijkje in zijn leven voor, tijdens en na Cannes.

Nederland speelt een zeer bescheiden rol tijdens het Filmfestival van Cannes. Alleen in de kelder van het filmevenement worden in een bijprogramma acht korte Nederlandse films vertoond. Zoals Alice, het regiedebuut van actrice Hanna Verboom.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Doutzen in Cannes in 2013. © EPA
Volledig scherm
Doutzen in Cannes in 2011. © REUTERS
Volledig scherm
Hanna Verboom. © anp

Gelukkig schittert er vanavond nog één echte Nederlandse ster tijdens de opening van het International Filmfestival van Cannes. Op de trappen van het festivalpaleis zal mannequin en eenmalige filmactrice Doutzen Kroes - aanwezig op uitnodiging van een parfummerk - vast en zeker schitteren in een prachtige, hopelijk gewaagde creatie.

De trots van Friesland moet het echter niet in haar hoofd halen om een selfie te maken. De festivaldirectie heeft bepaald dat deze in haar ogen 'ordinaire gewoonte' ten strengste verboden is. Hoofdreden: het zorgt voor te veel oponthoud tijdens de parade van de geïnviteerde filmhotemetoten die toch al van alle kanten belaagd worden door de honderden persfotografen die tijdens het festival tien dagen lang een luidruchtige ellebogenoorlog voeren om het beste kiekje te maken.

Na het hopelijk ravissante optreden van Kroes zal het stil worden rond de Nederlandse inbreng in deze editie van Cannes. Geen vaderlandse productie haalde het hoofdprogramma zoals twee jaar geleden met Borgman van Alex van Warmerdam. Zijn nieuwe film Schneider vs. Bax werd door de selectiecommissie afgewezen.

Ook de nieuwe film van Mike van Diem, De Surprise met Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrollen, viel buiten de boot. Van Diem: ,,Misschien is mijn film te toegankelijk voor Cannes. Ik vind het spijtig maar toen Karakter destijds in een bijprogramma draaide heb ik er weinig aan gehad. De film werd binnen een kwartier aan Scandinavië verkocht, daarna gebeurde er niets. Pas toen wij een jaar later een Oscar wonen begon het te lopen.''

Ondanks de afwijzingen is het Nederlandse Filmfonds op volle sterkte present in Cannes. Maar liefst acht delegatieleden van de subsidieverstrekker mogen gaan lobbyen om de Nederlandse cinema omhoog te stoten. Of dat ooit nog gaat lukken? Coproducties met Frankrijk lijken de beste optie om echt tot het filmwalhalla te kunnen doordringen. Het enige programmaonderdeel van Cannes waar Nederland wel prominent aanwezig is betreft de Short Film Corner, een uithoek in de kelder van het festival waar jonge filmmakers hun werk mogen vertonen.

Onder de acht Nederlandse inzendingen bevindt zich ook het regiedebuut van actrice Hanna Verboom. Haar 14 minuten durende Alice is een geestige tragikomedie zonder dialoog over een cassière van een supermarkt met een erg monotoon bestaan, totdat zij een romantische klant ontmoet. Wat visuele en droge humor betreft doet de film van Verboom sterk denken aan het werk van de Finse regisseur Aki Kaurasmäki. Verboom zal zelf naar Cannes gaan om de reacties op haar debuut mee te maken. ,,Ik ga een lang weekeind en hoop zoveel mogelijk films te zien. Erg leuk en spannend dat onze "Alice" er dit jaar ook vertoond gaat worden. Ik heb niet echt verwachtingen, ik laat het graag over me heen komen en hoop vooral veel inspirerende filmmakers te mogen mogen ontmoeten.''

Nederland kan wat het hoofdprogramma van Cannes betreft alleen maar jaloerse blikken werpen op Italië. Maar liefst vier regisseurs dingen mee naar de Gouden Palm. Onder hen: Paolo Sorrentino die twee jaar geleden met het grandioze La Grande Bellezza geen enkele prijs won in Cannes, maar wel met een Oscar, Golden Globe en Europese Filmaward werd bekroond. Nu krijgt hij een herkansing. Zijn nieuwe film La Giovinezza (Youth) heeft Michael Caine in de hoofdrol als een oude componist die terugblikt op zijn leven. Andere films waar de liefhebbers naar uitkijken zijn de nieuwe van Woody Allen (Irrational Man, zijn 74ste film als regisseur) en het nieuwe animatieavontuur Inside Out van Pixar over een meisje dat allerlei stemmen in haar hoofd hoort. Schandaalfilms zijn er altijd in Cannes. Vooraf is er al veel ophef over de documentaire over Amy Winehouse. Haar vader heeft zich, na het zien van de film, al gedistantieerd.

Ook de Franse filmrebel Gasper Noë die in 2002 met Irréversible, berucht om een afschuwelijke verkrachtingsscène met Monica Bellucci, het festivalpubliek choqueerde heeft een nieuwe film Love. De film gaat over een driehoeksverhouding waarin seks aldus de maker 'op een vreugdevolle manier wordt gevierd.'

Wat Noë daaronder verstaat? Bij hem kan het alle kanten opgaan.