Gouden Kalf Beste Film gaat naar onbekend vluchtelingendrama

nederlandse oscarsHoewel de competitie van het Nederlands Film Festival dit jaar vooral in het teken stond van de boekverfilmingen, ging de hoofdprijs - het Gouden Kalf voor de Beste Film - vanavond naar een productie met een origineel scenario. De Nederlandse Oscarinzending van vorig jaar - The Paradise Suite, een mozaïekdrama over vluchtelingen - kreeg de belangrijkste onderscheiding.

Hannah Hoekstra won haar tweede Gouden Kalf.
Volledig scherm
Hannah Hoekstra won haar tweede Gouden Kalf. © ANP Kippa

Ook een van de hoofdrolspelers werd bekroond - de uit Burkina Faso afkomstige Issaka Sawadogo.

Het derde Kalf kreeg regisseur Joost van Ginkel van The Paradise Suite voor het Beste Scenario. Het lijkt er sterk op dat de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF), van wie er slechts tweehonderd gebruik maakten van hun stemrecht, met hun keuzes een duidelijk signaal wilden afgeven.

Op het festival werd vaak gediscussieerd over het (te) grote aantal boekverfilmingen, gemaakt door blanke mannen van boven 50. Overigens was The Paradise Suite geen succes in de Nederlandse bioscopen. Slechts 9.982 bezoekers kochten een kaartje.

Grote verliezer
De grote verliezer van op Gala-avond in Utrecht was Publieke Werken. De verfilming van het boek van Thomas Rosenboom ging met tien nominaties fier aan kop, maar bleef met lege handen achter.

Beter deed Beyond Sleep het, de verfilming van Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans. De makers gingen met drie Kalveren naar huis: Beste Regie (Boudewijn Koole), Beste Muziek (Alex Simu) en Beste Sound Design (Mark Glynne). Iets minder goed deed De Helleveeg het. De bewerking van het gelijknamige boek van A.F. Th. Van der Heijden won twee keer in de categorie vrouwenrollen.

Tot beste actrice in een bijrol werd Anneke Blok uitgeroepen. 

Hoofdrolspeelster Hannah Hoekstra kreeg voor haar intense vertolking van een in haar jeugd misbruikte vrouw haar tweede Gouden Kalf. Eerder won zij de prijs voor Beste Actrice in 2012 voor haar vertolking in Hemel, ook een heftige hoofdrol.

Voor zijn rol in de nog niet uitgezonden VARA-serie Klem won Jacob Derwig het derde Gouden Kalf in zijn carrière.

Tot beste actrice in televisiedrama werd Nazmiye Oral uitgeroepen voor de televisiefilm In Vrijheid. Tot beste televisiedrama werd Horizon uit de serie One Night Stand bekroond. De publieksprijs ging naar de filmkomedie Bon Bini Holland met Jandino Asporaat in de hoofdrol.