Volledig scherm
De makers van de film 120 BPM nemen hun prijs in ontvangst. © AFP

Grote winnaar Franse Oscars is 120 BPM met zes filmprijzen

De film 120 BPM heeft vrijdagavond de meeste Césars in de wacht gesleept. Het drama over homoactivisten die begin jaren negentig in Frankrijk vochten voor erkenning sleepte zes prijzen in de wacht, waaronder die voor beste film.

De race ging tot de laatste prijs tussen 120 BPM en Au Revoir Là-haut. Beide films sleepten dertien nominaties in de wacht voor de Césars, het Franse equivalent van de Amerikaanse Oscar. Au Revoir Là-haut won vijf prijzen. Het Russische 'Loveless' won dit jaar de César voor beste buitenlandse film.

120 BPM, van regisseur Robin Campillo, viel vorig jaar ook al in de prijzen op het filmfestival van Cannes met de Grote Juryprijs. Een Oscar-nominatie sleepte ze evenwel niet in de wacht.

Oeuvreprijs voor Cruz

Op de rode loper verschenen veel genodigden met een wit lint op hun kleding. Daarmee steunden ze de actie #MaintenantOnAgit, het Franse antwoord op de TimesUp-beweging. Eén van de actrices die met een wit lint arriveerde, was Penélope Cruz. Zij werd geëerd met een oeuvreprijs.

De Franse filmprijzen werden voor de 43ste keer uitgereikt door de Académie des Arts et Techniques du Cinéma. Vorig jaar was Elle, een film van Paul Verhoeven, een van de grote winnaars.