Volledig scherm
© Getty Images for Audi

Is Marwan Kenzari onze volgende Hollywoodster?

Wordt Marwan Kenzari (33) de volgende Nederlandse filmacteur voor wie een veelbelovende internationale carrière lonkt? Hij veroverde dinsdag een rol in The Mummy, een film met Tom Cruise. 'Hij is een mooie jongen met charisma die ook heel goed kan acteren'.

Hij heeft misschien nog niet de bekendheid en de populariteit van Michiel Huisman of Barry Atsma. Toch zijn veel vakgenoten het erover eens: Marwan Kenzari (bekend van de films Wolf, Rabat, Hartenstraat) heeft de capaciteiten om een glansrijke internationale filmcarrière tegemoet te zien.

De rol die hij heeft veroverd in The Mummy, een nieuwe versie van de klassieke horrorfilm, is daar een mooi voorbeeld van. Vooral door zijn tegenspeler, Tom Cruise, zal de film volgend jaar zeker wereldwijd de aandacht trekken. Eerder zal Kenzari, die nu geen interviews wil geven over zijn internationale carriere, te zien zijn in een nieuwe versie van Ben Hur, een spektakelfilm waarin hij een Romeinse officier genaamd Drusus speelt. Ook zal de Nederlandse acteur van Tunesische afkomst opduiken in het liefdesdrama The Promise met Batman-vertolker Christian Bale als een van zijn tegenspelers.

Het zijn misschien nog niet hoofdrollen die Kenzari verovert in Hollywood, maar zijn naam zal steeds vaker opduiken bij invloedrijke producenten. Vaststaat dat iedereen die met hem heeft gewerkt, zeer lovend is over zijn inzet en de intensiteit waarmee hij zijn rollen benadert. Het leverde hem 2 jaar geleden een Gouden Kalf op voor zijn vertolking van de kickbokser Majib in Wolf van regisseur Jim Taihuttu die de acteur als 'op zijn vader na de belangrijkste man in zijn leven' beschouwt.

Sportschool
Om zich op zijn rol voor te bereiden werkte Kenzari zich een jaar lang uit de naad in de sportschool van Arie Boomsma. De inzet van Chico, zoals vrienden hem noemen, was voor de tv-presentator indrukwekkend. ,,Hij was altijd bereid om zichzelf af te beulen op alle mogelijke tijdstippen.''
Maandenlang verbleef Kenzari in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar hij zich helemaal vereenzelvigde met het milieu waarin Wolf zich afspeelt. Hij droeg trainingspakken van Lacoste en sprak met het straataccent van zijn personage, ook als zijn moeder belde.

,,De manier waarop hij zich heeft ingeleefd voor deze rol is bijna on-Nederlands. Ik ken in elk geval niet veel andere Nederlandse voorbeelden,'' zegt regisseur Martin Koolhoven. De regisseur van Oorlogswinter beschouwt hem als een groot talent. ,,Hij is niet alleen mooi, maar kan heel goed acteren. Hij heeft een groot charisma.''

Westerling
Koolhoven had graag met hem gewerkt in het epos Westerling, een grootschalige film over de Nederlandse kapitein die in Indonesië op bloedige wijze een opstand neersloeg. Het project kwam financieel niet van de grond.

Kenzari, opgegroeid in de Haagse Schilderswijk, stapte op 20-jarige leeftijd naar het Alba Theater. Regisseur Saskia Mees was de eerste die zijn mogelijkheden herkende. ,,Ik wil de nieuwe Al Pacino worden,'' zou hij bij de eerste ontmoeting gezegd hebben. Haar antwoord dat zij theaterproducties maakte, bracht hem niet van zijn stuk: ,,Dan ga ik eerst toneel doen, de film komt later vanzelf.''

Na zijn opleiding aan de Toneelacademie van Maastricht werd hij ingelijfd door de prestigieuze Toneelgroep Amsterdam. Wat regisseur Ivo van Hove vooral aansprak, was zijn vermogen om zichzelf te blijven in de rollen die hij vertolkt. ,,Hij imiteert niet.''

Uit de keuze van zijn personages blijkt dat Kenzari zich niet laat vastpinnen. Zo speelde hij in de romantische komedie Hartenstraat een frivole rol die bijna haaks staat op zijn vertolking in Wolf. Op de set zei hij daarover: ,,Dit is voor mij de essentie van dit vak. Ik wil zoveel mogelijk verschillende rollen spelen, zoveel mogelijk verschillende ervaringen opdoen.''

Rijkeluisdochter
Na Hartenstraat speelde hij in de harde thriller Bloedlink een ontvoerder van een rijkeluisdochter met wie hij een speciale band opbouwt.
Kenzari kijkt kritisch naar zijn rollen. Toen hij een tijdlang rollen kreeg aangeboden die hem niet bevielen ging hij werken in een kledingzaak om in zijn onderhoud te voorzien. Die onzekere periode lijkt hij te hebben afgesloten. Wie meewerkt aan grote producties als Ben Hur en The Mummy wordt meestal royaal beloond.