Volledig scherm
Abbey Hoes © ANP/Kippa

Jury Nederlands Filmfestival zorgt voor verrassingen

Op de slotavond van het Nederlands Filmfestival gunde de jury de Oscarinzending Lucia de B. geen enkel Gouden Kalf. De film van Paula van der Oest had tot verbazing van veel insiders slechts één kans op een prijs: Ariane Schluter als Beste Actrice voor haar vertolking van de van moord verdachte Haagse verpleegster Lucia de Berk.

Volledig scherm
Hanna Verboom © ANP/Kippa
Volledig scherm
Ariane Schluter © ANP/Kippa
Volledig scherm
Nadja Hüpscher en Rifka Lodeizen © ANP/Kippa
Volledig scherm
Sigrid ten Napel © ANP/Kippa
Volledig scherm
© ANP/Kippa

De onderscheiding in deze categorie ging echter naar Abbey Hoes voor haar titelrol in Nena, een vader-dochter-drama dat tot nu toe bescheiden bezoekcijfers in de bioscopen trekt. De 20-jarige Hoes, eerder te zien in de verfilming van De Koning van Katoren, speelt in deze film een meisje dat geconfronteerd wordt met de zelfmoordpoging van haar vader. De jury: 'Haar karakter stapt als een dappere Dodo door het verhaal.' Ook de regisseur van Nena werd bekroond. Saskia Diessing kreeg in deze categorie het Gouden Kalf. Het juryrapport: 'De regisseur heeft ervoor gezorgd dat de kijker zich helemaal kan verliezen in een opgroeiende tiener.'

Winnaar
Bij de uitreiking gisteravond in Utrecht was er geen duidelijke winnaar. Behalve Nena kregen ook het gangsterdrama Helium (Beste Muziek en Beste Camera) en het Limburgse familiedrama Hemel op Aarde (Beste Vrouwelijke Bijrol - Lies Visschedijk en Beste Production Design) twee onderscheidingen.

De tragikomedie Aanmodderfakker was de winner met drie Gouden Kalveren: Beste Film, Beste Scenario en Beste Acteur (Gijs Naber). Het verhaal draait om een nietsnut die verliefd wordt op een kordaat meisje dat bij hem de ogen opent wat betreft zijn nutteloze bestaan. De jury oordeelde: 'Een rol als deze wordt vaak onderschat: hangen, puberen, niks willen worden en zeker niet volwassen. Naber weet als acteur de kijker door deze film te loodsen. Als een nobody en een nietsnut, dat maakt zijn personage onvergetelijk.'

Zelden heeft een jury van het Nederlands Filmfestival voor zoveel verrassingen gezorgd. Opvallend was vooral het negeren van goed gerecenseerde speelfilms, zoals Dorsvloer Vol Confetti en Brozer. Verwacht werd dat de actrices van deze laatste film in aanmerking kwamen voor de Speciale Juryprijs. Totaal onverwacht kreeg de Limburgse kinderfilm Oorlogsgeheimen deze onderscheiding.

Nieuwe Wildernis
De druk bezochte natuurfilm De Nieuwe Wildernis over het natuurgebied Oostvaardersplassen kwam helemaal niet in aanmerking voor een Gouden Kalf. De producent en de festivalleiding konden het niet eens konden worden over de categorie waarvoor deze film in aanmerking kwam: documentaire of speelfilm. Wel kreeg De Nieuwe Wildernis de Publieksprijs toegekend.

De hoofdsponsor van deze onderscheiding, kabelexploitant UPC, lag tijdens het festival voortdurend onder vuur. Een conflict over de vaste vergoeding van auteursrechten deed een aantal scenaristen en regisseurs besluiten om de openingsavond en het slotgala te boycotten. Sympathisanten die wel kwamen droegen een button om tegen de houding van UPC te protesteren.

Behalve speelfilms en documentaires werden gisteravond ook tv-producties bekroond. De prijzen in deze categorieën gingen naar: Hollands Hoop (beste tv-drama), Maarten Heijmans (beste acteur voor serie Ramses) en Loes Schnepper (beste actrice Voor Emilia, een telefilm in de reeks One Night Stand).

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement